Με το βλέμμα στην τουρκική προκλητικότητα και τις ακραίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεδριάζει σήμερα, στις 11 το πρωί, το υπουργικό Συμβούλιο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τα μηνύματα που αναμένεται να στείλει προς την Άγκυρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα, ότι δεν θα δεχθεί απειλές και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο του νέου παραληρήματος Ερντογάν αλλά και της ηχηρής παρέμβασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει και αποτίμηση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ με τις οποίες οι σχέσεις μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο σε αντίθεση με την Τουρκία ενώ θα αναφερθεί και στα ενεργειακά αλλά και στο σχέδιο κυβερνητικής δράσης για το 2023.

 Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κρήτη για να λάβει μέρος και να μιλήσει στις 19:00 στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Study Days του EPP Group) που θα πραγματοποιηθεί στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

– Εισήγηση από τους Υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για το 2023 – Σχέδια δράσης των Υπουργείων

– Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

– Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή Προέδρου και Συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

– Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας

– Ενημέρωση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Πηγή: madata.gr