«Η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το εθνικό και Διεθνές Δίκαιο», σημειώνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας σε δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπεύθυνος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex ζήτησε τη διακοπή των επιχειρήσεων του Οργανισμού στην Ελλάδα «εξαιτίας διαδοχικών παραβιάσεων από Έλληνες συνοριοφύλακες, συμπεριλαμβανομένων βίαιων επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία».

Στην απάντησή του, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα έχει διορίσει έναν υπεύθυνο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και έχει εγκρίνει ένα σχέδιο δράσης, με την Ε.Ε., για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εκθέσεις προόδου σχετικά με την εφαρμογή έχουν εκπονηθεί και αξιολογηθεί θετικά από τον Οργανισμό στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Frontex στη Στοκχόλμη».

Επίσης, αναφέρει ότι «όλες οι κατηγορίες διερευνώνται από την Ελλάδα» και πως «στα περιστατικά που διερευνήθηκαν έως σήμερα δεν εντοπίστηκε κακοδιαχείριση από τις ελληνικές Αρχές».

Τέλος, υπενθυμίζει ότι «η προστασία της Ευρώπης από παράτυπες αφίξεις αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», καθώς και ότι «η Ε.Ε. εργάζεται πάνω  σε συγκεκριμένα μέτρα για την προάσπιση της ασφάλειας της Ευρώπης, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ προωθεί νομικές οδούς για τους επιλέξιμους αιτούντες».

πηγή: enikos.gr

Πηγή: madata.gr