Το προσωπικό του ΕΚΑΒ εντάσσεται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με νομοτεχνική βελτίωση η οποία κατατέθηκε πριν από λίγο στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Παράλληλα, με την ίδια νομοτεχνική βελτίωση ορίζεται ότι  οι τρίμηνες συμβάσεις που θα συναφθούν προκειμένου να καλυφθούν κενά που θα προκύψουν από ανεμβολίαστα προσωπικό δύνανται να παρατείνονται για τρεις ακόμα μήνες.  

 Τέλος, στο ίδιο κείμενο ανοίγει παράθυρο για επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ή κοινωνικές ομάδες .

 Συγκεκριμένα ορίζεται ότι δίδεται εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό, με απόφαση του και χωρίς νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή να επεκτείνει τις κατηγορίες για υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

Αναπτύσσοντας την τροπολογία ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αυτό το αποδεικνύουν οι δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει. “Οι ρυθμίσεις είναι μετρημένες και μετριοπαθείς. Δεν είναι γενικές και καθολικές .Πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία ισορροπημένη και δίκαιη. Η ελευθερία συνυπάρχει με την υπευθυνότητα” είπε, ενώ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η μετακίνηση προσωπικού αντί της αναστολής θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τον εμβολιασμό.  

Δείχνοντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στην τροπολογία ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι η στάση απέναντι στις νέες ρυθμίσεις θα κρίνουν και τη σοβαρότητα των κομμάτων. “Δεν γίνεται κάποιοι να ζητούν πειθώ, όταν λαμβάνονται μέτρα και να απαιτούν μέτρα όταν εξελίσσονται οι εκστρατείες πειθούς. Γιατί μπορεί οι ίδιοι να αποδεικνύονται πολιτικοί καιροσκόποι. Όμως με τον διαρκή αλληθωρισμό τους προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλα τα αιτήματα, βλάπτουν την κοινωνία. Σπέρνοντας τελικά, το δηλητήριο της αμφισβήτησης και για την πειθώ και για τα μέτρα. Και στο τέλος, ασφαλώς, θα τους καταψηφίσουν και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι. Αλλά, στο μεταξύ, ο ιός θα έχει κερδίσει χρόνο ζωής για να φέρει πόνο, ενώ ο τόπος θα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο από το μέλλον του. Θα πρότεινα, λοιπόν, σε όσους επιμένουν σε αυτή την αδιέξοδη στάση να κάνουν το εμβόλιο της αλήθειας και της ευθύνης. Και απέναντι στην μετάλλαξη «Δέλτα» να μεταλλαχθούν οι ίδιοι προς το καλύτερο. Θα είναι ένα καλό νέο για την υγεία της δημόσιας ζωής” κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Υπέρ της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό το ΚΙΝΑΛ

Πικραμμένος: Να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εκπαιδευτικούς, παιδιά, φοιτητές, φαντάρους, ναυτικούς

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αφορά τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

 Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
Εργαζόμενοι σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου

Αναλυτικότερα θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε:

 Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
Οικοτροφεία
Ειδικά ιδρύματα
Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
(Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)
Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”.

 Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί εργαζομένων: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπέρ της τροπολογίας – Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση
Ο εργαζόμενος θα υποχρεώνεται να ενημερώνει σχετικά με τον εμβολιασμό του τον εργοδότη του ενώ αν αρνηθεί τότε ενώ θα υπάρχουν τρίμηνες συμβάσεις για αναπλήρωση του. Στην τροπολογία αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει χρονικό όριο για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν και θα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας, άνευ αποδοχών.

Η καταληκτική ημερομηνία
Σημειώνεται πως έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχει προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου όλο το προσωπικό, υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό σε όλες τις δομές υγείας, ιδιωτικές και δημόσιες. Δηλαδή σε διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές ΠΦΥ κ.λπ.

Πηγή: madata.gr