Από στιγμή σε στιγμή αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις των βελγικών αρχών σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στο ευρωκοινοβούλιο. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου και πέρασε δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στα κρατητήρια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το βελγικό Τύπο η ευρωβουλευτής φέρεται να πιάστηκε επ’ αυτοφώρω στο πλαίσιο των ερευνών της εισαγγελίας του Βελγίου για διαφθορά και δωροδοκία ευρωπαίων αξιωματούχων από το κράτος του Κατάρ.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με επιστολή της ανακοίνωσε πως αναστέλλει τα καθήκοντα και τις εργασίες που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο της αντιπροεδρίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν ένα από τα 17 σημεία στα οποία πραγματοποίησε έφοδο η εισαγγελία του Βελγίου στο πλαίσιο μια μεγάλης και συντονισμένης επιχείρησης που κατέληξε σε 4 προσαγωγές ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας συνδικάτων, ενός πρώην ευρωβουλευτή της ομάδας των Σοσιαλιστών και του πρώην βοηθού του Φραντσέσκο Τζιόρτζι συντρόφου της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Βελγίου βρέθηκαν 600.000€ σε τσάντες μόνο σε ένα διαμέρισμα.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση κατασχέθηκε και εξετάζεται ήδη υλικό από υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Βρέθηκε επίσης ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, καθώς μόνο από ένα διαμέρισμα κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ μετρητά, πράγμα το οποίο σίγουρα δημιουργεί ερωτήματα.

Η κα. Καϊλή είχε βρεθεί στο Κατάρ και είχε συναντηθεί με του κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας. Λίγες ημέρες μετά όμως θα άφηνε άπαντες άφωνους στο ευρωκοινοβούλιο μιλώντας για κράτος πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα.

«Σήμερα το παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ είναι η απόδειξη του πως η αθλητική διπλωματία μπορεί οδηγήσει σε μια ιστορική μετεξέλιξη ενός κράτους με μεταρρυθμίσεις που εμπνέουν τον αραβικό κόσμο. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας είπε ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα» είχε δηλώσει η Εύα Καϊλή.

Το ποτήρι ξεχείλισε
Κεντρικό θέμα στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών είχαν γίνει όλα όσα είχε πει στο ευρωκοινοβούλιο.

Ήταν άλλο ένα χτύπημα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η εξέλιξη της διανυκτέρευσης της Εύας Καϊλή στα κρατητήρια των Βρυξελλών μαρτυρούσε τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς είχε απωλέσει τη βουλευτική της ασυλία.

«Λειτουργούσε ως ένα Δούρειος Ίππος της ΝΔ, ένας βραχίονας της ΝΔ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το ποτήρι ξεχείλισε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ ήταν θέμα λίγων μόλις λεπτών από τη στιγμή της ανακοίνωσης της προσαγωγής της στα κρατητήρια για να ακολουθήσει αργότερα το βράδυ της Παρασκευής και η διαγραφή της από τον ομάδα των ευρωσοσιαλιστών.

Πόλεμος ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να βάλει φρένο στα όποια σενάρια σύνδεσης της υπόθεσης διαφθοράς στις Βρυξέλλες με τις εγχώριες παρακολουθήσεις προκαλώντας όμως την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

«Το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη έχει απίστευτο θράσος. Απ’ τη μια μπράβο στην κα. Καϊλή από τον κ. Γεωργιάδη, από τον κ. Δημητριάδη από όλους όσο προσπαθούσε να υποβαθμιστεί το θέμα της παρακολούθησής μου και τώρα εργαλειοποιείται η υπόθεσή της για να νομιμοποιήσουν την παρακολούθηση» ανέφερε συγκεκριμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Απάντηση στην παραπάνω δήλωση ήρθε να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δηλώνοντας το εξής: «κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά του συνιστούμε ψυχραιμία. Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα».

Οι σχέσεις Ανδρουλάκη – Καϊλή ήταν ήδη τεταμένες εξαιτίας της στάσης στο ζήτημα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το Predator.

www.megatv.com

Πηγή: madata.gr