«Αποφράδα μέρα» χαρακτηρίζει τη σημερινή για την Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και τη Χριστιανοσύνη, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου πολιτισμού Β. Ελλάδος σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και την τέλεση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής, στο μέχρι πρότινος παγκόσμιο μουσείο, παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Όπως αναφέρουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, «μετατροπή της σε τζαμί και η παράκαμψη της UNESCO, μας γυρίζουν σε εποχές σκοταδισμού, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί εργαλειοποίηση της για πολιτικούς σκοπούς και για θρησκευτική προπαγάνδα».

Αναλυτικά η ανακοινωση:

Η σημερινή ημέρα, είναι μια αποφράδα ημέρα για την Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και τη Χριστιανοσύνη.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σήμερα αυτή η απόφαση εφαρμόζεται και στην πράξη μιας και θα τελεστεί επίσημα και θα τελείται μόνιμα και στο μέλλον, Μουσουλμανική προσευχή.

Η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σύμβολο του Χριστιανισμού. Η μετατροπή της σε τζαμί και η παράκαμψη της UNESCO, μας γυρίζουν σε εποχές σκοταδισμού, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί εργαλειοποίηση της για πολιτικούς σκοπούς και για θρησκευτική προπαγάνδα. Μαζί με όλους τους φορείς που εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας, ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή, να επαναφέρει την Αγία Σοφία στην προγενέστερη κατάσταση ως Μουσείο και ως μνημείο της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και να συνεχίσει να εκφράζει τις αξίες που αναδεικνύει για αιώνες.

Πηγή: thestival.gr