Για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και τις νέες προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι σαφώς σε μία κατάσταση εκνευρισμού όταν βλέπει ότι χάνονται η μία μετά την άλλη όλες οι συμμαχίες τις οποίες ενδεχομένως προσδοκούσε, και όταν βλέπει ότι οι χώρες έρχονται σε συμφωνία με την Ελλάδα και ενδεχομένως να μένει μόνος του» ανέφερε ο Υφυπουργός μιλώντας στον Θέμα 104,6 και πρόσθεσε ότι «σαφώς η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα, μία μεγάλη δύναμη αλλά παρόλα αυτά βλέπουμε ότι με τον διπλωματικό μαραθώνιο της Ελλάδας, ένας – ένας, γύρω -γύρω, όλοι οι γείτονες βρίσκουν πεδίο συμφωνίας με την Ελλάδα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται «σε έναν μεγάλο εκνευρισμό, αυτό αποδείχθηκε και με αυτό που έκανε, με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί». «Καταλαβαίνετε ότι ήταν κάτι που δεν μπορούσε ούτε η Ελλάδα ούτε η διεθνής κοινότητα ένα θέμα τόσο διεθνές να το αλλάξει και παρόλα αυτά είχε τη διάθεση να έχει αυτή τη διεθνή κατακραυγή» τόνισε ο κ. Βλάσης και υπενθύμισε ότι «το έχει δείξει και στο παρελθόν με τον Έβρο και τα νησιά, ενδεχομένως και τώρα να επιδείξει μία τέτοια επιθετική στάση».

Στον αντίποδα, «εμείς αποδείξαμε και πριν από λίγες μέρες ότι και αξιόπιστο στρατό έχουμε αλλά και πυγμή και αποφασιστικότητα, πάντα όμως με ψυχραιμία» επισήμανε ο κ. Βλάσης. Παράλληλα ο Υφυπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «αν ο κ. Ερντογάν αποφασίσει οτιδήποτε, δείχνουμε εμπράκτως ότι σε καμία περίπτωση, σε καμία στιγμή, να δεχθούμε οποιαδήποτε επιθετικότητα της Τουρκίας».

«Αυτή τη στιγμή το δίκαιο είναι με το μέρος μας, θέλουμε να μιλήσουμε αλλά παράλληλα δεν δεχόμαστε καμία καταπάτηση κόκκινης γραμμής μας» περιέγραψε ο Υφυπουργός και συνέχισε, λέγοντας ότι «οπότε, μία ενδεχόμενη επιθετικότητα, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μπορεί να υπάρξει γιατί είναι ένας γείτονας ο οποίος είναι επιθετικός, είναι προκλητικός και τα εσωτερικά του προβλήματα, γιατί είναι μία χώρα με τεράστια εσωτερικά οικονομικά προβλήματα και με έναν λαό που στην πλειοψηφία του πραγματικά πεινάει».

«Όταν προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα, ενδεχομένως αυτό να το δούμε με μία επιθετικότητα στο Αιγαίο, όπου θα έχει όμως για άλλη μία φορά την απάντηση που του πρέπει», κατέληξε ο κ. Βλάσης.

Πηγή: thestival.gr