Σύντομα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τις βελγικές αρχές για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στο ευρωκοινοβούλιο. Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή η οποία πέρασε χθες δεύτερη νύχτα υπό κράτηση.

Άλλη μία νύχτα πέρασε στα κρατητήρια η Εύα Καϊλή, η οποία κρατείται από την αστυνομία του Βελγίου, αφού σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το βελγικό Τύπο η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ φέρεται να πιάστηκε επ’ αυτοφώρω στο πλαίσιο των ερευνών της εισαγγελίας του Βελγίου για διαφθορά και δωροδοκία ευρωπαίων αξιωματούχων από το κράτος του Κατάρ.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με επιστολή της ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τα καθήκοντα και τις εργασίες που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο της αντιπροεδρίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν ένα από τα 17 σημεία στα οποία πραγματοποίησε έφοδο η εισαγγελία του Βελγίου στο πλαίσιο μια μεγάλης και συντονισμένης επιχείρησης που κατέληξε σε 4 προσαγωγές ευρωπαίων αξιωματούχων.

Του προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας συνδικάτων, ενός πρώην ευρωβουλευτή της ομάδας των Σοσιαλιστών και του πρώην βοηθού του Φραντσέσκο Τζιόρτζι συντρόφου της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Βελγίου, μόνο σε ένα διαμέρισμα βρέθηκαν 600.000€ σε τσάντες.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση κατασχέθηκε υλικό από υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, το οποίο ήδη εξετάζεται. Βρέθηκε επίσης ένα αρκετά σημαντικό χρηματικό ποσό, καθώς από μόνο ένα διαμέρισμα κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ μετρητά κάτι το οποίο φυσικά δημιουργεί ερωτήματα.

Το ευρωκοινοβούλιο όμως ήδη έβραζε για τη χώρα του Περσικού Κόλπου και το λόμπι του Κατάρ με το μουντιάλ να στρέφει τους προβολείς της διεθνούς κοινότητας στους 6.5000 νεκρούς στα εργοτάξια των γηπέδων που κατασκευάστηκαν για το παγκόσμιο κύπελο.

Η κα Καϊλή είχε βρεθεί στο Κατάρ και είχε συναντηθεί με του κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας. Λίγες ημέρες μετά όμως θα άφηνε άπαντες άφωνους στο ευρωκοινοβούλιο μιλώντας για κράτος πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα.

«Σήμερα το παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ είναι η απόδειξη του πως η αθλητική διπλωματία μπορεί οδηγήσει σε μια ιστορική μετεξέλιξη ενός κράτους με μεταρρυθμίσεις που εμπνέουν τον αραβικό κόσμο. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας είπε ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα» είχε δηλώσει η Εύα Καϊλή.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Τα όσα είχε πει στο ευρωκοινοβούλιο είχαν γίνει κεντρικό θέμα στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών.

Ήταν ένα ακόμη χτύπημα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η εξέλιξη της διανυκτέρευσης της Εύας Καϊλή στα κρατητήρια των Βρυξελλών μαρτυρούσε τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς είχε απωλέσει τη βουλευτική της ασυλία.

«Λειτουργούσε ως ένα Δούρειος Ίππος της ΝΔ, ένας βραχίονας της ΝΔ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το ποτήρι ξεχείλισε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ ήταν θέμα λίγων μόλις λεπτών από τη στιγμή της ανακοίνωσης της προσαγωγής της στα κρατητήρια για να ακολουθήσει αργότερα το βράδυ της Παρασκευής και η διαγραφή της από τον ομάδα των ευρωσοσιαλιστών.

Πόλεμος ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να βάλει φρένο στα όποια σενάρια σύνδεσης της υπόθεσης διαφθοράς στις Βρυξέλλες με τις εγχώριες παρακολουθήσεις προκαλώντας όμως την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

«Το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη έχει απίστευτο θράσος. Απ’ τη μια μπράβο στην κα Καϊλή από τον κ. Γεωργιάδη, από τον κ. Δημητριάδη από όλους όσο προσπαθούσε να υποβαθμιστεί το θέμα της παρακολούθησής μου και τώρα εργαλειοποιείται η υπόθεσή της για να νομιμοποιήσουν την παρακολούθηση» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά του συνιστούμε ψυχραιμία. Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Οι σχέσεις Ανδρουλάκη – Καϊλή είχαν σχεδόν παγώσει εξαιτίας και της στάσης στο ζήτημα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το Predator.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr