Μεγάλες και αλυσιδωτές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα ευρήματα των αρχών του Βελγίου για την αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, και την εμπλοκή της σε υπόθεση διαφθοράς με χρηματισμό από το Κατάρ. Βρετανός δημοσιογράφος υποστηρίζει στον ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Εμιράτου ακόμα και μετά την έναρξη του Μουντιάλ.
«Πολιτικός σεισμός» έχει προκληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού κορυφαίων στελεχών του, μεταξύ αυτών και της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της και άλλοι δύο  ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι σοβαρά, συγκεκριμένα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά. Από την Κυριακή, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται προσωρινά στις φυλακές των Βρυξελλών και το εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη, θα κριθεί εκ νέου από το δικαστικό συμβούλιο τις επόμενες 48 ώρες.

Βασικό κριτήριο θα είναι για το εάν η ίδια ή οι συγκατηγορούμενοί της μπορέσουν να επηρεάσουν ή εμποδίσουν την έρευνα ή εάν κριθούν ύποπτοι φυγής.

Σημειώνεται πως το Βέλγιο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε θέματα οικονομικής απάτης και διαφθοράς, και αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στο εν λόγω σκάνδαλο.

Τα σενάρια είναι πολλά σχετικά με την ποινική μεταχείριση της Εύας Καϊλή, η οποία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 έτη, βάσει του βελγικού νόμου.

Αναφορικά με την ασυλία της πολιτικού, βάσει της κανονικής διαδικασίας, οι βουλευτές δεν μπορούν να συλληφθούν. Έτσι, προκειμένου να γίνει άρση της ασυλίας, θα πρέπει να ψηφιστεί από την αρμόδια επιτροπή νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής κι εν συνεχεία από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Η μόνη περίπτωση που δεν ισχύει η βουλευτική ασυλία είναι όταν κάποιος ευρωβουλευτής πιαστεί να διαπράττει το αδίκημα της δωροδοκίας επ’ αυτοφώρω. Κάτι το οποίο, είναι το πιθανό σενάριο, καθώς σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, στο σπίτι της Εύας Καϊλή βρέθηκαν σακούλες με χρήματα.

Και ο πατέρας της βουλευτού βρέθηκε με μία βαλίτσα με μετρητά έξω από ένα ξενοδοχείο, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή προφυλακίστηκε όπως και η ίδια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρώτα πιάστηκε ο σύντροφός της, στη συνέχεια ο πατέρας της και έπειτα η Εύα Καϊλή. Συνολικά οι κατηγορούμενοι είχαν σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των 600.000 ευρώ.

Πηγή: madata.gr