Παρακολουθήστε απευθείας τη συζήτηση στη Βουλή για την εμπόλεμη κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για την θέση της Ελλάδας στην ρωσική εισβολής στην Ουκρανία

Από την περασμένη Τετάρτη στην Ουκρανία συντελείται τομή στο χρόνο, γιατί η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο γειτονικό της κράτος, με θράσος βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και μαζί της το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία καταπατώντας τα σύνορα αναθεωρεί παγιωμένες ιστορικές πραγματικότητες. Αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών .. αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητα μίας γειτονικής χώρας με την οποία μάλιστα η Ρωσία έχει ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς. Οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της προσφυγιάς. Με πρόσχημα ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας του ..πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών.

Η συγκεκριμένη απόπειρα επιβολής του παρελθόντος στο παρόν υλοποιείται με μια βίαιη επίδειξη ισχύος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μάχες αυτές μαίνοται στις αιματοβαμμένες χώρες. Σε ένα τόπο στον οποίο ζούσαν εκατομμύρια Εβραίοι, όπου το Ολοκαύτωμα πήρε τις χειρότερες διαστάσεις. Είναι τραγικό ότι αυτή η βάναυση εισβολή συντελείται στο όνομα του – δήθεν αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια παράλογη και ανιστόρητη εισβολή. Είναι μία ρήξη που επιδιώκει μία λήξη. Τη λήξη της ειρήνης. Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Εισερχόμαστε σε μία άλλη ιστορική εποχή, αντιμέτωπη με κινδύνους.

Δεν έχουν λείψει μέχρι σήμερα, ούτε οι καθυστερήσεις, ούτε δισταγμοί. Τα εμπόδια όμως ξεπεράστηκαν αυτή τη φορά. Το καθεστώς της Μόσχας απομονωμένο από την παγκόσμια κοινή γνώμη δέχεται ήδη εσωτερική κριτική με την ρωσική νεολαία να αντιδρά, είπε μεταξύ άλλων.

 «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ανήκομεν στη Δύση, εγώ θα προσέθετα: «είμαστε και εμείς δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τη διεθνή νομιμότητα». Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο ή είσαι απέναντι τους. Και η δική μας πατρίδα θρηνεί ήδη ομογενείς μας για να αρκείται σε ήπιες αντιδράσεις. Δεν μπορώ να ακούω αφελή ερωτήματα για το πώς χάθηκαν οι Έλληνες ομογενείς μας. Εγώ ξέρω ότι ζούσαν πριν, ενώ δεν ζουν τώρα».

Πηγή: madata.gr