Για την παρουσία του στην κηδεία του έκπτωτου μονάρχη ρωτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος είπε ότι δεν παρέστη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά ήταν προσκεκλημένος της οικογένειας του τέως.

Παράλληλα επιτέθηκε στην Αριστερά κατηγορώντας την ότι συνδέει την κηδεία με πολιτειακά ζητήματα, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «αγωνία» και «φοβικότητα» των ιδεολογικών του αντιπάλων.

Η «φοβικότητα» της Αριστεράς και ο «αείμνηστος» Κωνσταντίνος

«Υπάρχουν διαστάσεις, όταν κάνουμε την διάκριση ανάμεσα σε ιδιωτική κηδεία και κηδεία που το κράτος με κάποιο τρόπο παρεμβαίνει. Υπάρχει μια αρμοδιότητα στον πρωθυπουργό αν επιθυμεί να κηρύξει εθνικό πένθος. Σε τέτοια περίπτωση ο υπουργός Εσωτερικών οφείλει να διατυπώσει πώς θα εκφραστεί αυτό το εθνικό πένθος, π.χ. να είναι μεσίστιες οι σημαίες ή να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη. Αυτό δεν έγινε. Από την άλλη μεριά, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος υπήρξε βασιλεύς των Ελλήνων. Υπό αυτήν την έννοια δεν ήταν ένα οποιοδήποτε πρόσωπο, είχε διαδραματίσει έναν ιστορικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

  
«Η Αριστερά εκκινεί μια συζήτηση για το κατά πόσο η κηδεία δημιουργεί ζητήματα πολιτειακού χαρακτήρα. Αυτό μου φαίνεται ασυνάρτητο, στα όρια του γελοίου, μαρτυρά μια φοβικότητα. Ελήφθησαν οι αποφάσεις που ελήφθησαν. Ο εκλιπών δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος ο οποίος απεβίωσε. Εννοώ, αν αύριο αποβιώσω εγώ, δεν θα έρθουν τέσσερις αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι βασιλικών οίκων», πρόσθεσε ο Μάκης Βορίδης.

«Η εκπροσώπηση της κυβέρνησης έγινε θεσμικά διά του αντιπροέδρου και της υπουργού Πολιτισμού. Εγώ ήμουν προσκεκλημένος της οικογένειας, γιατί διατηρώ φιλικούς δεσμούς με μέλη της οικογενείας. Ελπίζω να μην πρέπει να απολογηθώ με αυτό. Και να σας στενοχωρεί αυτό, εμένα δεν με στενοχωρεί, εγώ είμαι εντάξει με αυτό. Έχετε τις απόψεις σας, δεν ξέρω από πού εδράζονται, ίσως από κάποια εμπάθεια και κάποια αγωνία…».

«Αν έρθει ένας πρίγκιπας θα του λέτε έλα ρε φίλε;»
Ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ακόμη ότι «οι τίτλοι ευγενείας δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό Σύνταγμα. Αλλά όταν αναγνωρίζονται από αλλοδαπές έννομες τάξεις, ομοίως αναγνωρίζονται και στην Ελλάδα. Αν έρθει κάποιος και είναι πρίγκιπας, δεν θα του μιλάτε με το μικρό του όνομα ή θα του λέτε “έλα ρε φίλε”. Οι κανόνες εθιμοτυπίας και ευγενείας σας επιβάλλουν να τον αναγνωρίσετε κι εσείς ως πρίγκιπα, όπως τον αναγνωρίζει η αλλοδαπή έννομη τάξη. Ο τέως βασιλεύς ήταν τέως εν ζωή. Αποβιώσας αντιλαμβάνεστε ότι κανείς πια δεν είναι τέως. Γιατί η έννοια του είναι κάποιος “τέως” έχει να κάνει με το ότι βρίσκεται στη ζωή και η ιδιότητα που τον χαρακτηρίζει είναι αυτή του “τέως βασιλέως”. Όταν κάποιος αποβιώσει, δεν υπάρχει ζήτημα. Όλοι είμαστε τέως μετά την αποβίωση μας. Γιατί μας απασχολεί τόσο πολύ όλο αυτό το ζήτημα των προσφωνήσεων και της ορθότητας των προσφωνήσεων; Γιατί το κάνουμε τόσο μεγάλο ζήτημα; Δια της προσφωνήσεως ανησυχείτε μήπως δημιουργηθούν παλάτια;».

Σε ερώτηση αν αντιλήφθηκε τις αποδοκιμασίες στον Παναγιώτη Πικραμμένο και τη Λίνα Μενδώνη είπε ότι «Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν τα άκουσα, εγώ άκουσα αυτά που είπαν σε μένα, τα οποία δεν ήταν επιτιμητικά».

«Η αγωνία της Αριστεράς και η καταθλιπτική επιρροή των ιδεών της…»
«Εκείνος ο οποίος κηδεύθηκε είναι εκείνος που διετέλεσε βασιλεύς της Ελλάδας και πρώτος πολιτειακός παράγων σε μια συγκεκριμένη εποχή. Η έννοια της ιδιωτικότητας έχει να κάνει με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Στην κηδεία αυτή δεν μπορούσε να μην εκπροσωπηθεί η ελληνική κυβέρνηση. Από την αγωνία της Αριστεράς και την καταθλιπτική επιρροή των ιδεών της, φθάνουμε να συζητάμε παράλογα πράγματα κι αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε ο Μάκης Βορίδης.

Αναφορικά με την στάση της Κυβέρνησης για την κηδεία είπε ότι: «ήταν μια απόφαση που είχε αρκετές σταθμίσεις και αρκετή εσωτερική συζήτηση και ελήφθη με μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Συνδέεται η κηδεία με την ιστορική αποτίμηση του Κωνσταντίνου ή ίσως και της πορείας της βασιλείας. Προφανώς, αλλά είναι μια ιστορική συζήτηση, μια συζήτηση ιστορικής αποτίμησης, δεν ανοίγει ορέξεις για κάτι άλλο. Εξ ου η γελοιότητα και ο παραλογισμός της Αριστεράς, που αντί να πει τις απόψεις της σε μια ιστορική αποτίμηση, έρχεται και την συνδέει με τη συγκεκριμένη τελετή»

Πηγή: madata.gr