Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο είναι πώς θα διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικότερα σε σχέση με την Ελλάδα.

O Τζο Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα είναι πιο παρεμβατικός στην ευρύτερη περιοχή, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ που έκανε αυστηρή και με στρατηγικά κριτήρια επιλογή στόχων και διατηρούσε ισχυρή την αμερικανική παρουσία εκεί όπου διακυβεύονταν κρίσιμα αμερικανικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο, η εκλογή Μπάιντεν σημαίνει πρώτα απ’ όλα μια άλλη μέρα για την Αμερική που πέρασε μια περίοδο τεσσάρων ετών με εντάσεις και μια πολιτική ‘σου δίνω, μου δίνεις’ χωρίς κλασσικές αξίες.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η διαπροσωπική σχέση του απερχόμενου προέδρου Τραμπ με τον Ερντογάν του έδινε δυνατότητα να αισθάνεται ότι μπορεί προχωράει σε κινήσεις που δημιουργούσαν ένταση και αβεβαιότητα στην περιοχή. Ωστόσο υπουργείο Άμυνας ΗΠΑ, Κογκρέσο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί απέναντι στους Τούρκους. Κατά την διάρκεια της θητείας Τραμπ ελήφθησαν αποφάσεις που ήταν εξαιρετικά ενοχλητικές υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Κουμουτσάκος εκτιμά πως αυτό το τρίμηνο ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να επιχειρήσει να διαμορφώσει μια κρίσιμη μάζα εξελίξεων τέτοιων ώστε η νέα διοίκηση Μπάιντεν να βρεθεί μπροστά σε διαμορφωμένες καταστάσεις. «Αυτό το τρίμηνο που μένει μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου απαιτείται μεγαλύτερη εγρήγορση από πλευράς Αθήνας και Λευκωσίας διότι είναι ένα τρίμηνο που ξέρει ο Ερντογάν ότι είναι ευκαιρία διαμόρφωσης τετελεσμένων που δημιουργεί μια δέσμευση στην νέα αμερικανική διοίκηση». 

Το εμπάργκο όπλων

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, τόνισε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ένα πολύ κρίσιμο σημείο που έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα, ότι το 1978 ο Μπάιντεν νεοεκλεγείς γερουσιαστής στην πολιτεία Ντέλαγουερ είναι από αυτούς που ψηφίζουν υπέρ της συνεχίσεως του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας για την παράνομη εισβολή στην Κύπρο. «Η τότε κυβέρνηση Κάρτερ ζήτησε να αρθεί το εμπάργκο που είχε επιβληθεί και ο Μπάιντεν ήταν από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της συνεχίσεως θεωρώντας ότι δεν έχουν λήξει οι συνέπειες της παράνομης κατοχής».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η εκλογή του Μπάιντεν σημαίνει επιστροφή στην άσκηση μιας πολύ πιο παραδοσιακής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σημαίνει απόλυτη συνεννόηση με την γραφειοκρατία του υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, δηλαδή δεν θα μπορεί πλέον ο Ερντογάν να πάρει στο τηλέφωνο τον αμερικανό πρόεδρο και να ανατρέψει τις προτάσεις της γραφειοκρατίας αυτών των υπουργείων. «Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως το επόμενο τρίμηνο ο Ερντογάν πιθανόν να κάνει βήματα μέσα στην γεωπολιτική μας σκακιέρα, να κρατήσει κάποιες θέσεις, ούτως ώστε όταν έρθει ο Μπάιντεν που θα είναι θεωρητικός απέναντί του σε πολλά πράγματα, ο Ερντογάν να έχει προχωρήσει τις θέσεις του».

Επιπλέον, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε πως εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι ο Μπάιντεν χαρακτηρίζεται από έντονη αντίθεση προς την Ρωσία και μέσα από το πρίσμα της Ρωσίας θα προσεγγίσει την Τουρκία. «Η ενεργοποίηση των πυραύλων S400 από την Άγκυρα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές θα επιφέρει με βεβαιότητα κυρώσεις και οποιαδήποτε κίνηση προς Ρωσία θα αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα. Αυτό σημαίνει πως, αν η Τουρκία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ρωσία, η Αμερική θα το δεχτεί».

in.gr/

Η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να βρει σημαντικά περάσματα και κατά την διάρκεια της προεδρίας Τράμπ παρά τις στενές σχέσεις που είχε ο τελευταίος με τον Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός από τις σημαντικές επενδύσεις, ο πρωθυπουργός είχε καταφέρει να αλλάξει και την στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Άγκυρα με τον Μάικ Πομπέο να επισκέπτεται μέσα σε ένα χρόνο δύο φορές την χώρα μας, αλλά και να φιλοξενείται στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κρήτη.
Τι σημαίνει η εκλογή Μπάιντεν για την Ελλάδα – Δυσφορία στην Τουρκία που έχασε ο φίλος του Ερντογάν

Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα στην Τουρκία όπου επικρατεί έντονη δυσφορία για την ήττα του Ντόναλντ Τράμπ. Την ώρα που γινόταν γνωστή η νίκη του Τζο Μπάιντεν ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαιώνοντας την αμηχανία που επικρατεί στην Άγκυρα.

Η πρώτη γνωριμία Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν έχει επισκεφθεί δύο φορές την χώρα μας η πρώτη ήταν το 2011 ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η δεύτερη τον Ιούνιο του 2017 που μίλησε στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο του “Concordia”. Εκείνο το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε και η πρώτη γνωριμία του με τον τότε πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς με τους δύο άντρες να ανταλλάσσουν απόψεις σε πολύ καλό κλίμα για τις εξελίξεις στα δυτικά βαλκάνια, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα το ραντεβού έγινε χρονικά σε μια δύσκολη περίοδο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς πριν από λίγες ημέρες είχε χάσει τον πατέρα του με τον Τζο Μπάιντεν να εκφράζει τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Παρών σε εκείνη την συνάντηση ήταν ο Μάικλ Κάρπεντερ, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν κρύβει ακόμα και τώρα την στήριξη του στις ελληνικές θέσεις. Την στιγμή που το “Oruc Reis” αποχωρούσε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και όλα έδειχναν πως οι δύο χώρες θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ο Μάικλ Κάρπεντερ είχε κάνει λόγο για σημαντική διπλωματική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. “Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία με την αποκλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα. Εφεξής, οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια ισχυρή, συντονισμένη συνεργασία των ΗΠΑ με την ΕΕ” είχε γράψει στο twitter.

Η συνάντηση με τον Δένδια το 2009

Το υπουργείο εξωτερικών σε ανακοίνωση του συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του και τόνισε πως στόχος της συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι η ενδυνάμωση της εξαιρετικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος– ΗΠΑ και η ενίσχυση των ελληνοαμερικανικούς δεσμών.

Ο Νίκος Δένδιας που διατηρεί άριστες σχέσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις επισκέψεις του Μάικ Πομπέο στην χώρα μας, είχε συναντηθεί το 2009 με τον Τζο Μπάιντεν. Ως υπουργός δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Καραμανλή, εκπροσώπησε την χώρα μας στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον “Λευκό Οίκο” για την 25η Μαρτίου και είχε συναντηθεί με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν. Οι στενοί δεσμοί του με την Ουάσιγκτον σφραγίστηκαν και με την αλλαγή του καθεστώτος για την έκδοση βίζας για τους Έλληνες που επισκέπτονταν τις ΗΠΑ.

Η ελληνική στήριξη στην Καμάλα Χάρις

Η πρώτη αφροαμερικανή αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ είχε την θερμή στήριξη της ελληνικής ομογένειας. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ρόλο “κλειδί” για την επιλογή της Καμάλα Χάρις είχε η αντικυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη.

Το CBS είχε μεταδώσει πως η Ελένη Κουναλάκη πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει μια ευρεία τηλεδιάσκεψη με τον Τζο Μπάιντεν και τους συνεργάτες του, στην οποία συμμετείχαν πολιτικά στελέχη από την Καλιφόρνια, τα οποία εκτιμούν ιδιαιτέρως την γερουσιαστή, η οποία τελικά επελέγη για υποψήφια Αντιπρόεδρος. Μάλιστα η Ελληνίδα ομογενής, μόλις ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το χρίσμα στην Καμάλα Χάρις, είχε γράψει στα social media “Είναι το πιο ευγενικό, έξυπνο, εργατικό και αξιότιμο άτομο που γνωρίζω”.
Ο σημαντικός ρόλος του Νίκολας Μπερνς

Ένα πρόσωπο από τα παλιά, αναμένεται να επανέλθει αναβαθμισμένο στην κυβέρνηση Μπάιντεν με τις πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην χώρα μας Νίκολας Μπερνς με τον οποίο ο πρωθυπουργός διατηρεί άριστες σχέσεις. Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πάρει μέρος σε φόρουμ στο οποίο συμμετείχε και ο Νίκολας Μπερνς και στο επίκεντρο βρέθηκε η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 στην “Καθημερινή” ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα είχε χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη “εντυπωσιακό ηγέτη” τονίζοντας πως χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αμερική. “Τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια και θαυμάζω την ευφυΐα και τις γνώσεις του για την παγκόσμια πολιτική και οικονομία. Από ό,τι έχω παρατηρήσει, ενισχύει τους δεσμούς και την αξιοπιστία της Ελλάδας με την Ε.Ε., ενώ αναμένω ότι θα έχει μια επιτυχή σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ. Θα βοηθήσει να βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως χώρας που διαθέτει σοβαρή κυβέρνηση, η οποία είναι αξιόπιστη και ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της”.

Οι δεσμοί Παπαδοπούλου – Μπακόλα με ΗΠΑ

Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το επιτελείο του νέου Αμερικανού προέδρου είχαν όλο αυτό το διάστημα η Ελληνίδα πρέσβης στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αλλά και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ευρώπης και ΗΠΑ, Θανάσης Μπακόλας. Οι δύο τους έχουν καταφέρει να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και αναμένονται να αξιοποιηθούν σε ρόλους κλειδιά, όπως με τον Άντονι Μπλίνκεν, που πιθανότατα προορίζεται για σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας αλλά και με τον Μάικλ Κάρπεντερ που βρίσκεται εδώ και χρόνια δίπλα στον Τζο Μπάιντεν.

Παγωμάρα στην Άγκυρα
Η αμηχανία που επικρατεί στην Τουρκία μετά την ήττα του Ντόναλντ Τράμπ, προσωπικού φίλου του Ταγίπ Ερντογάν, είναι έκδηλη. Την ώρα που όλος ο πλανήτης συζητούσε την νίκη του Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επισήμως συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ωστόσο με την κίνηση του αυτή ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε την δυσφορία του για το εκλογικό αποτέλεσμα στέλνοντας ένα μήνυμα προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για τις σχέσεις της Άγκυρας με το Κρεμλίνο. Άλλωστε με την έξοδο του Ντόναλντ Τράμπ από τον “Λευκό Οίκο” απελευθερώνεται ουσιαστικά το Κογκρέσο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της χρησιμοποίησης των S-400. Η Άγκυρα αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να ρίξει γέφυρες προς τον Τζο Μπάιντεν κάτι που ήδη άρχισε να κάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: madata.gr