Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) δίνει σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη χθεσινή ομιλία του παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του.

«Κατηγορούν εμάς για μνημόνια, αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτά»
 «Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα ξανά σε μνημόνια. Αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια, που χρεοκόπησαν τη χώρα» τόνισε αρχικά ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση.

Όπως πρόσθεσε, «Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα». Έπειτα, τόνισε ότι «Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και 1,5 χρόνο παίρνει χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο από τη μεσαία τάξη κυρίως προκειμένου να επιδοτεί την αισχροκέρδεια».

Για παρακολουθήσεις: «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού

Σε ερώτηση του OPEN για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε συναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά».

«Δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του», τόνισε σε άλλη σημείο ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού».

Όπως συμπλήρωσε, «πρόκειται για πολιτική δειλία και η ομάδα της ΝΔ αποδέχεται την συνευθύνη».

Αναφορικά με το γιατί δεν πήγε στην Προεδρία της Δημοκρατίας για το ζήτημα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι «Τι να θέσω στην ΠτΔ; Τα θέματα τα θέτει η ίδια η ζωή. Από την Προεδρία το ελάχιστο που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση».

«Η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση το γράμμα του νόμου

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχουν «δεξιές» και «αριστερές» παρακολουθήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ΕΥΠ, λέγοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση το γράμμα του νόμου. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος».

Όπως εξήγησε έπειτα, «Η ΕΥΠ δεν ήταν υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού. Η ΕΥΠ λοιπόν τότε αποφάσισε για λογους που είχαν να κάνουν με οικονομικό έγκλημα να διευρύνει την έρευνα περιλαμβάνοντας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε πως «Εγώ δεν έδωσα καμία εντολή. Ενημερώθηκα και πιστεύω πως έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τους νόμους. Ζήτησα ένα πράγμα από τον διοικητή της ΕΥΠ, αν υπάρξει οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο, να με ενημερώσει. Ουδέποτε έλαβα οποιαδήποτε ενημέρωση».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είπε πως χθες ενημερώθηκε πως «υπήρξε ποινική δίωξη για εκείνη την υπόθεση σε επτά πρόσωπα -μεταξύ αυτών δεν ήταν ο κ. Πιτσιόρλας» και «άρα ορθώς δεν ενημερώθηκα».

«Τόσο ο διοικητής της ΕΥΠ ο πρώην, ο κ. Ρουμπάτης όσο και ο προηγούμενος, ο κ. Δαρβίλλας, ό,τι ερωτήθηκαν σε κρίσιμα ερωτήματα κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την Επιτροπή. Ο κ. Δεμίρης, ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό;», αναρωτήθηκε μετά.

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει ότι όλοι τα ίδια κάνουν – Είναι κατάντια αυτό»
 

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι αθώος. Προσπαθεί να πείσει ότι όλοι τα ίδια κάνουν», υπογράμμισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος άμεσα στον πρωθυπουργό.

«Είναι όμως κατάντια αυτό», τόνισε έπειτα.

«Εύκολος στόχος» η μεσαία τάξ

Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Είχε τεράστιες απώλειες από το 2010-2015. Και τη δική μας περίοδο είχε επιβάρυνση, την αδικήσαμε».

Ωστόσο, τόνισε πως «δεν ήταν επιλογή μας» και «αδικήσαμε τη μεσαία τάξη διότι έπρεπε να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια».

Αναφερόμενος στον εθνικό στόχο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Έχουμε, λοιπόν, σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ έναν εθνικό στόχο, να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες» και είπε πως «Εμείς καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο σχέδιο που σκοπεύει να επιφέρει μία ουσιαστική ανακατεύθυνση των πόρων. Στη στρατηγική της κυβέρνησης η μεσαία τάξη δεν είναι πουθενά. Αισχροκέρδεια πάνω στην αισχροκέρδεια».

«Είμαστε ώριμοι, έχουμε κυβερνήσει

Σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα «υιοθετήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει τις εκλογές, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «Είμαστε ώριμοι, έχουμε κυβερνήσει. Υπάρχει άλλος δρόμος και είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε αν ο ελληνικός λαός μας επιλέξει».

Όπως πρόσθεσε, «Έχουμε απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από αυτόν της ενίσχυσης των ανισοτήτων και αυτόν τον δρόμο έχουμε διαλέξει».

«Έλεγε πως θα μειώσει λογαριασμούς και μειώνει το εισόδημα των πολιτών

Μιλώντας για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ -κάτι που έχει θέσει ως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «Έναν χρόνο πριν, από τη ΔΕΘ, κατέθεσα προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο».

«Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ», πρόσθεσε.

«Υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης» στο χρηματιστήριο ενέργειας

Σε ερώτηση για το χρηματιστήριο ενέργειας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «έχουμε δυνατότητα παρέμβασης».

«Η εποπτεία του χρηματιστηρίου ενέργειας και τα ρυθμιστικά εργαλεία του αποτελούν ζήτημα εθνικής ευθύνης, δεν έχουν να κάνουν λοιπόν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η Ελλάδα έχει μία ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά όπου είναι πολύ εύκολο να ρυθμιστεί» είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει η χώρα ρυθμιστική παρέμβαση για αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία».

«Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν το ζήτησε αυτό;» ρώτησε και επισήμανε ότι «Εμείς θα το ζητήσουμε».

«Τερατογένεση» η παραμονή Μητσοτάκη στην εξουσί

Αναφορικά με την «τερατογένεση», φράση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση τη συνέχιση της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη», καλώντας τον, μάλιστα, να δει τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

«Να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με προγραμματικές συγκλίσεις, έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος», δήλωσε μετά και τόνισε: «Μπορώ να συνεργαστώ με τα κόμματα με τα οποία έχω πολιτικές διαφορές».

Όπως εξήγησε, «Δεν διεκδικούμε να είμαστε κυβέρνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει αυτή η πρακτική της νέας μεγάλης αλλαγής υπάρχει μόνο μία εκδοχή: να είναι πρώτο σε κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης, αυτός θα πάρει την πρώτη εντολή για να φτιάξει κυβέρνηση -ίσως με τον Βελόπουλο, δεν ξέρω».

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη τις τάσεις»

«Υπάρχει μία διαρκής υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις (…). Σας θυμίζω τις εκλογές του 2019. Όλοι θα κριθούμε: και τα κόμματα και οι μετρήσεις. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις υπάρχει πλαστογραφία της στιγμής. Μόλις πριν μια βδομάδα είδε το “φως” της δημοσιότητας ότι σε μία από τις -όχι και πιο γνωστές- εταιρείες, ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις», συμπλήρωσε.

Πηγή: madata.gr