Το διεθνές Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας για την επίτευξη της «Συμφωνίας των Πρεσπών», παρέλαβαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.
Για τις διεργασίες πριν από την υπογραφή της συμφωνία των πρεσών αλλά και τις προοπτικές της για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μίλησαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ \

«Για αυτόν τον λόγο στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να ριζώσει βαθειά στις συνειδήσεις των λαών μας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ τόνισε: «Βάλαμε ένα τέλος σε μια διαμάχη και μια μακροχρόνια διαφορά που ύψωσε ένα τείχος».

Αναφέρθηκαν στους δεσμούς φιλίας που τους συνέδεσαν αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν μέχρι τον Ιουνίο του 2018.

«Αλλά οι λαοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας απέδειξαν ότι κοινά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε: «Και εγώ και ο Αλέξης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ρισκάραμε τις πολιτικές μας καριέρες. Φτάσαμε σε μία συμφωνία για την οποία όλοι έλεγαν ότι ήταν αδύνατη».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να δοθεί αποφασιστικό ευρωπαικό μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

«Η μόνη δυνατή λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση του νησιού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και στην πρωτοβουλία «Plant for the Planet» για τη δράση της κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: madata.gr