Τον έντονο προβληματισμό του για την ελληνική αποστολή όπλων στην Ουκρανία καθώς καθιστά την Ελλάδα από εμπλεκόμενη στην ειρήνη σε εμπλεκόμενη στον πόλεμο εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας  κάλεσε ωστόσο την Ελλάδα να είναι προσεκτική διότι έχει απέναντι της τον Βλάντιμιρ Πούτιν και όχι συλλήβδην τον ρωσικό λαό.

 “Οι κυρώσεις είναι ισχυρό διπλωματικό εργαλείο. Ορθώς συμμετέχουμε σε αυτές ως χώρα.  Οι κυρώσεις και οι όποιες κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για ειρήνη και όχι συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Γιατί αλλιώς θα παρασυρθούμε σε λογική αντιποίνων. Αν συμβεί αυτό είναι πιθανό να πάμε σε επιδείνωση της κατάστασης. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε πράξεις και κινήσεις που θα φέρουν απέναντι μας τον ρωσικό λαό.  Το προγκρόμ απέναντι συλλήβδην σε Ρώσους πολίτες είναι λάθος. Οι διώξεις Ρώσων πολιτών είναι λάθος, κατά φοιτητών, κατά καλλιτεχνών . Είναι λάθος. Έχουμε απέναντι τον Πούτιν όχι τον ρωσικό λαό και τον ρωσικό πολιτισμό” είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορικό λάθος του Βλάντιμιρ Πούτιν στον οποίον επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Στρέφοντας τα βέλη του στην Ευρώπη , είπε ότι θα πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη της , τα οποία επέτρεψαν τη σημερινή κατάσταση.  

“Εκφράζω την ανησυχία μου και τον προβληματισμό μου για το ότι χωρίς να υπάρξει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς ενημέρωση αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία. Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε .  Σε τέτοιες ώρες ευθύνης δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες ακόμα κι αν τα κίνητρα σας είναι ευγενή.

Δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας. Ενός ανδρός αρχή αλλού υπάρχει και βλέπετε τι προκαλεί. Οι εξελίξεις είναι γεγονός ότι εγκυμονούν κινδύνους και αποτελούν ιστορικό πισωγύρισμα  για την Ευρώπη. Θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα μας να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορική μετατόπιση. Ότι μιας και γυρνάμε στην εποχή του ψυχρού πολέμου να επιστρέψουν κι εμείς στο δόγμα Παπάγου” είπε.

Τόνισε δε,  ότι  η κρίση στην Ουκρανία δείχνει την ανάγκη ενός ανοικτού και ουσιαστικού διαλόγου με την Τουρκία προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση στο Αιγαίο.

Πηγή: madata.gr