Δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές εκτίμησε ότι υπάρχει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, θέτοντας προ των ευθυνών τους τις προοδευτικές δυνάμεις.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η απλή αναλογική μας δίνει την ευκαιρία να «πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης» και περιέγραψε πως οι προοδευτικές δυνάμεις, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 «αυτό το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό είναι να συμφωνήσουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές της απλής αναλογικής να συμφωνήσουμε με το ΚΙΝΑΛ να φτιάξουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής».

«Αυτό που ζητάω εγώ είναι ισχυρή λαϊκή εντολή» και με «τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρώτο κόμμα, για να βγαίνουν τα κουκιά» τόνισε ο κ. Τσίπρας, καθώς «δεν θα βγαίνουν τα κουκιά, αν είμαστε δεύτεροι», όπως είπε. Στο πλαίσιο αυτό θύμισε όπως «στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019», ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 31,5%, 32%  και το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ ήταν 40%.

 «Πιστεύουμε η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αυτό το 40% να πάει στο 45-46%» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το πρώτο με τρίτο κόμμα υπάρχει η πιθανότητα «να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ακόμη και με την απλή αναλογική έχοντας 151». Αν δεν υπάρχει ο μαγικός αριθμός των 151, τότε τα μικρότερα κόμματα θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, αν και «θα εισπράξω πάρα πολλά «όχι» μέχρι τις εκλογές», όπως σημείωσε.

«Η πολιτική μπορεί να έχει και ευθύνη» συνέχισε, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να μην σε ενδιαφέρει πως θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη ημέρα». Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δημόσια τις προγραμματικές θέσεις του, δηλαδή «τα μεγάλα ζητήματα βάζουμε στο τραπέζι», όπως είπε, αναζητώντας κοινούς τόπους.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη αναφορικά με την δυνατότητα παράλληλου συστήματος συναλλαγών, «δεν ξέρω για ποιο λόγο ο κ. Βαρουφάκης έχει αποφασίσει να είναι ο παρτενέρ του κ. Μητσοτάκη σε αυτήν την προεκλογική περίοδο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως δεν απειλούνται οι τράπεζες, αλλά τα νοικοκυριά με χρεοκοπία.

«Όλα όσα λέει για το νόμισμα αποτελούν εμμονές του» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «ο κ. Βαρουφάκης και ο κάθε Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ότι θέλει», αλλά την επομένη των εκλογών «θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Σχετικά με την συμμετοχή του ΜέΡΑ25 στην προοδευτική διακυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε το να συμμετάσχει, αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης, αλλά «όχι να βάλει του όρους του. Αν δεν θέλει (ο κ. Βαρουφάκης) έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ανοχή», όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Δεν είναι δυνάμει συνομιλητής μου» πρόσθεσε για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά «εγώ απευθύνομαι στον ελληνικό λαό και ζητώ την ευρύτερη δυνατή στήριξη» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας παράλληλα πως «έχουμε ένα ΚΚΕ το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει μια ιστορία αγώνων», εντούτοις «βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Βαρουφάκης είναι κολλημένος με τις εμμονές του» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα, αν υπάρχει ανάγκη κάποιων εδρών, να πάρουν τις ευθύνες τους. Παράλληλα, περιέγραψε με νόημα ότι στις δεύτερες εκλογές θα ωφεληθούν τα δύο μεγάλα κόμματα και όχι τα μικρότερα, ενώ στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ «έχουμε μια ανταγωνιστική σχέση πηγαίνοντας προς τις εκλογές, ακόμη και αν την επόμενη ημέρα είμαστε κυβερνητικοί συνεταίροι», όπως είπε.

«Εγώ το καταλαβαίνω αυτό που κάνει» δήλωσε για τον Νίκο Ανδρουλάκη ο κ. Τσίπρας, αλλά «την επόμενη ημέρα θα είναι η καυτή η μπάλα στα χέρια όλων» τόνισε, εκτιμώντας πως «ο ελληνικός λαός δεν θέλει τη περιπέτεια των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων».

Για το ενδεχόμενο Πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποφάνθηκε πως «ο νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός. Λογαριάζουμε χωρίς τον ξεχοδόχο». «Αφήστε να δούμε τα αποτελέσματα», όπως είπε, συμπληρώνοντας πως  «αν ο ελληνικός λαός δώσει εντολή να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και με διαφορά αυτή η συζήτηση θα έχει τελειώσει».

typosthes

Πηγή: madata.gr