Απρόσμενα οδυνηρό σοκ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με την Κατερίνα Σακκελαροπούλου, στην οποία επέστρεψε αμέσως τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων αν θα είναι απέναντι στον Μητσοτάκη την επόμενη ημέρα. «Θα τα πούμε αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

«Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή χάθηκε νομίζω πριν τις εκλογές. Δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό. Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό ακόμη και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ», τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι αν στη δεύτερη κάλπη επιβεβαιωθούν τα δεδομένα της πρώτης, «θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές» και «μια παντοδυναμία». «Φανταστείτε έναν παντοδύναμο ανεξέλεγκτο πρωθυπουργό», τόνισε.

«Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς αυτή την ώρα, να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσει: «Θα σταθούμε στα πόδια μας, οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες οι ήττες έναν. Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη. Θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη όρθιοι».
Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή

Νωρίτερα είχε δει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, δεύτερος σε σειρά μετά τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλαβε την εντολή, καθώς -όπως είπε- «δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».

«Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σακελλαρόπουλου, από την πλευρά της, σημείωσε πως «το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο» και εξέφρασε την ελπίδα «οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση».

Πηγή: madata.gr