Ικανοποιητική χαρακτήρισε την απόφαση του Νίκου Δένδια να επισκεφτεί την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσολγου.

Η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Ελλάδα είναι σημαντική» είπε στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Sabah ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του λίγο πριν από το τετ-α-τετ με τον Έλληνα ομόλογό του τόνισε επίσης πως «Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε τους υφιστάμενους εδώ και πέντε χρόνια μηχανισμούς με την Ελλάδα. Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορέσαμε να το επιτύχουμε αυτό λόγω της αρνητικής προσέγγισης της Ελλάδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν. Στη συνέχεια, μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε ένταση στις σχέσεις. Επενέβησαν η ΕΕ και διάφορες χώρες. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα»

«Οι συνομιλίες μας με την Ελλάδα επαναλήφθηκαν πρόσφατα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, έρχεται στην Τουρκία. Θα ερχόταν χθες, αλλά υπήρχαν οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ. Ζήτησα σήμερα και δέχτηκε. Θα τον φιλοξενήσουμε σήμερα στην Άγκυρα. Σκοπεύουμε να συναντηθούμε μαζί του σε μια φιλική ατμόσφαιρα. Ο μεταξύ μας διάλογος με την Ελλάδα και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικές και ικανοποιητικές. Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες για να συνομιλούμε με την Ελλάδα. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτά».

«Εάν οι ΗΠΑ τηρούν το διεθνές δίκαιο, δεν θα λάβουν μια τέτοια απόφαση (σ.σ. για την γενοκτονία των Αρμενίων» διαμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου. Την ίδια ώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως θα υπάρξει επίσκεψη στην Αίγυπτο στο επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, μετά από σχετικό αίτημα του Καΐρου.

 
 Λίγη ώρα μετά από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσολγου, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε επίσκεψη εργασίας στα κατεχόμενα στις 15-16 Απριλίου.

Πηγή: madata.gr