Συγκλονίζει η υπόθεση πνιγμού της ανήλικης στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Στεφάνου, στην Κέρκυρα, αλλά και η ασύλληπτη οικογενειακή τραγωδία που κρύβεται πίσω από τον άδικο χαμό της.

Η Μιροσλάβα Μίλκοβα είχε μεταβεί στην Κέρκυρα μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, προκειμένου να μείνει με τη θεία της, η οποία είχε αναλάβει τον ρόλο της ανάδοχης μητέρας, καθώς οι γονείς του παιδιού έχουν πεθάνει. Η 12χρονη έχασε τη μητέρα της πριν από μερικούς μήνες από καρκίνο ενώ εδώ και χρόνια είχε χάσει και τον πατέρα της, με αποτέλεσμα ο μοναδικός στενός της συγγενής να είναι η θεία της που κατοικούσε τα τελευταία χρόνια μόνιμα στο χωριό Αυλιώτες της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, η θεία του κοριτσιού βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Μαρτυρίες αναφέρουν πως από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει από την 12χρονη να μην μπει στη θάλασσα, γιατί μόλις είχε φάει, ωστόσο, το παιδί φαίνεται πως δεν ακολούθησε τη συμβουλή. Σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή Κέρκυρας Γιάννη Αϊβατίδη, τα ευρήματα καταδεικνύουν μία τυπική περίπτωση πνιγμού από εμβύθιση στο θαλάσσιο νερό: «Διαπιστώθηκε μεγάλη ποσότητα εισρόφησης θαλασσίου ύδατος στους πνεύμονες αλλά και λήψη τροφής σε χρονικό σημείο αρκετά κοντινό στο τραγικό αυτό συμβάν».

Πιθανολογεί επίσης ότι μπορεί αν υπήρξε μία στιγμιαία εμβύθιση, πράγμα που προκάλεσε πανικό στο θύμα: «Δε γνωρίζω τις κολυμβητικές ικανότητες που είχε το κορίτσι, αλλά με βάση κάποια στοιχεία φαίνεται πως υπήρξε μία τυχαία εμβύθιση και αυτό οδήγησε σε απώλεια ψυχραιμίας και σε εισρόφηση ύδατος, η οποία σε συνδυασμό με την πρόσφατη λήψη τροφής οδήγησε σε αυτό το τραγικό συμβάν».

Ο επίλογος της συγκλονιστικής αυτής ιστορίας γράφτηκε το απόγευμα από το νεκροταφείο του Ι.Ν. Ταξιαρχών Αυλωτών, όπου έγινε η νεκρώσιμος ακολουθία.

«Ασφαλώς είναι σοκαρισμένη όλη η κοινωνία του Αγίου Στεφάνου και των Αυλωτών. Λίγο πολλοί γνωρίζαμε όλοι τους ανθρώπους αλλά και το παιδάκι που έκανε παρέα με τα παιδιά της περιοχής», δηλώνει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Εστίασης Αγίου Στεφάνου, Χρύσανθος Μουζακίτης.

Έντονη κριτική στην απόφαση των αρμοδίων αρχών να χαρακτηρίσουν τον Άγιο Στέφανο ως μη πολυσύχναστη παραλία, ασκεί ο πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών ναυαγοσωστών Κέρκυρας Χρήστος Μωραΐτης: «Μιλάμε για την ασφάλεια των λουομένων. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ναυαγοσώστης σε μία οργανωμένη παραλία. Το θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει και οι αιτίες είναι πολύπλοκες και έχει να κάνει κυρίως με το θέμα της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων. Αργούν πάρα πολύ να κάνουν τις δημοπρατήσεις των παραλιών, να δώσουν το έργο στις αρμόδιες σχολές και ναυαγοσωστικές εταιρίες. Όλες οι ενέργειες γίνονται τα τελευταία χρόνια τον Ιούνιο και, όπως καταλαβαίνετε, έχει ήδη μπει η θερινή περίοδος και δεν προλαβαίνει κανείς να καλύψει τις παραλίες με ό,τι χρειάζεται. Και ένα ακόμα θέμα είναι η υπόθεση των πληρωμών, που καθυστερούν πάρα πολύ. Μιλάμε για ανθρώπους επαγγελματίες που ζουν από αυτό και δεν μπορούν να περιμένουν πότε τελικά θα πληρωθούν για την εργασία τους».

Πηγή: thestival.gr