Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στο διάγγελμα του ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το σημείο της τραγωδίας χαρακτήρισε το δυστύχημα, προδιαγεγραμμένο έγκλημα για το οποίο όλοι είχαν ενημερωθεί και όλοι κώφευαν. Σήμερα, σε βαρύ κλίμα έγινε και η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου μεταφορών με τον νέο υπουργό να ζητάει συγνώμη από τις οικογένειας των θυμάτων.

Οι σημαίες μεσίστια. Η χώρα να βρίσκεται σε εθνικό πένθος.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  σε διάγγελμά του -μετά την επίσκεψή του στο σημείου του εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη- τόνισε ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και δεσμεύθηκε για την απόδοση των ευθυνών.

«Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός».

«Αυτές τις στιγμές πένθους και οδύνης δεν θα μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού, που σπεύδει να προδικάσει ότι η τραγωδία οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος. Ο σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια. Όλα θα ειπωθούν στη σωστή ώρα», είπε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«H αλήθεια σώζει, η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση πολιτικοποίησης ή  κομματικοποίησης της εθνικής  τραγωδίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Να μην κρυφτεί καμία ευθύνη»

Συνάντηση με εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο μηχανοστάσιο στο Ρέντη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησε με μηχανοδηγούς για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Μου περιέγραψαν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιράστηκε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον διάλογό του με τους εργαζόμενους, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο του Ρέντη.

«Από το 2021 στέλναμε εξώδικα για την ασφάλεια. Μας απαντούσαν ότι λέμε ψέματα», αναφέρει -μεταξύ άλλων- στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο τη στιγμή που πρέπει, τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ανεχθούμε ο Πρωθυπουργός να αποσείει για ακόμα μια φορά τις κυβερνητικές ευθύνες επικαλούμενος μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης διαχρονικές παθογένειες και την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του Υπουργού του».

Με πυροσβέστες και διασώστες συνομίλησε στα Τέμπη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Δεν υπάρχει ατύχημα ή δυστύχημα είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα, για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει. Οι ευθύνες να φτάσουν μέχρι το κόκκαλο».

«Συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων»

Εμφανώς φορτισμένος ο Κώστας Καραμανλής, παρέδωσε σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπ. Μεταφορών στον Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Το εθνικό πένθος δεν μου επιτρέπει τον απολογισμό. Συλλυπητήρια στους συγγενείς».

«Η παρουσία του Γιώργου Γεραπετρίτη διασφαλίζει την αντικειμενική και διαφανή απόδοση ευθυνών», τόνισε ο κ. Καραμανλής και ευχήθηκε καλή δύναμη στον Υπουργό επικρατείας

«Πήρε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε».

Ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των νεκρών.

Όπως τόνισε, πρόκειται για μία ειδική ανάληψη καθηκόντων με εντολή του Πρωθυπουργού που έχει 3 στόχους.

Οι στόχοι του υπουργείου μεταφορών:

1.Να διερευνηθούν οι λόγοι της τραγωδίας

2.Να διασφαλιστούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών.

3.Να αποκατασταθεί η ασφάλεια στις μεταφορές

Σήμερα, θα συσταθεί η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος.

Ενώ, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης, η καθημερινή διαχείριση του Υπουργείο θα παραμείνει στα χέρια των Υφυπουργών.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr