Δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελε ο Ερντογάν, η απόφαση για ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Εκρέμ Ιμάμογλου. Η απόφαση αυτή φαίνεται πως ακολουθεί τη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι o δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης συσπείρωσε μέσα σε λίγες ώρες ολόκληρη σχεδόν την αντιπολίτευση στην Τουρκία, ενώ χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν εκφράζοντας την οργή τους για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου έστειλε σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δε φοβόμαστε. Δεν έχω δικαστές για να με προστατεύσουν αλλά έχω μαζί μου 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες και το έθνος μας», διαβεβαιώνοντας ότι «όσο σκαιή και αν είναι η καταστολή, θα τη διαλύσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό του Ιμάμογλου βρέθηκαν οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης για να εκφράσουν την στήριξή τους στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος εισαγγελέας Φουρκάν Οκουντάν, όπως έγινε γνωστό,  πρόκειται να ασκήσει έφεση στην απόφαση καταδίκης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης σε δύο χρόνια και επτά μήνες φυλάκισης επειδή βρίσκει «λίγη» την τιμωρία.

Τι κερδίζει, όμως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα από την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου; Όπως τόνισε στο MEGA ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, ο Τούρκος πρόεδρος δίνει τη μάχη των μαχών ενόψει της προεκλογικής περιόδου στη γειτονική χώρα και μέσα από αυτή την κίνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία.

«Ο Ερντογάν πιθανολογεί ότι έχει εξασφαλίσει τους ψηφοφόρους του για να επανεκλεγεί. Σκέφτεται όμως ότι εάν δεν πάνε καλά τα πράγματα θα έχει μία ευκαιρία να επανέλθει ως υποψήφιος πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα. Ποιον θα πρέπει να έχει βγάλει από τον δρόμο του; Τον Εκρέμ Ιμάμογλου».

«Ο Ερντογάν και το κόμμα του σκέφτονται ότι η αντιπολίτευση σύντομα και πάλι θα βρεθεί να έχει αντικρουόμενες απόψεις για το ποιος θα τους εκπροσωπήσει. Η Τουρκία οδεύει σε προεκλογική περίοδο «φωτιά». Ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα και είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Είναι εμφανές ότι δίνει τη μάχη των μαχών», συμπλήρωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάσει τις εκλογές, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με ειδικά δικαστήρια και κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του. Προκειμένου να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τα άκρα, ακόμα και να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μία ενδεχόμενη ελληνοτουρκική κρίση επιτρέπει στον Ερντογάν να ενεργοποιήσει ορισμένα άρθρα του τουρκικού συντάγματος, τα οποία με τη σειρά τους θα του επιτρέψουν την παραμονή στην εξουσία προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr