Απρόκλητες είναι πλέον οι απειλές του Τούρκου προέδρου προς την Ελλάδα, αφού, αναφερόμενος στον νέο βαλλιστικό πύραυλο που κατασκεύασε η χώρα του, δε δίστασε να πει ότι αποτελεί «μήνυμα για κάποιους».
«Πλέον εμείς έχουμε και τον ‘Τυφώνα μας’. Και αυτό αποτελούν μήνυμα για κάποιους. Και το παρακολουθούμε με ικανοποίηση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις.

«Χαστούκι» από το Βερολίνο
Ράπισμα για την αναθεωρητική και προκλητική στάση της Άγκυρας ήρθε από το Βερολίνο, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, κλήθηκε να σχολιάσει το «θα έρθουμε ένα βράδυ» της τουρκικής ηγεσίας.

«Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δε θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών».

Ωστόσο η Άγκυρα συνέχισε την παρελκυστική της τακτική και τις απειλές μέσω Τσαβούσογλου.

«Το λέμε και για την Ελλάδα και για την ελληνοκυπριακή πλευρά, σημασία δεν έχει ποιος είναι πίσω τους, σημασία έχει ποιος είναι απέναντί τους. Η Τουρκία είναι σημαντική, δεν έχει σημασία ποιος βρίσκεται πίσω της».

«Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί πραγματικά, και αν μου επιτρέπετε να πω και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων σε αυτόν τον τομέα. Τι όμως δε θα κάνει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Δεν πρόκειται να μετατρέψει την Ελλάδα σε υποτελή. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Εάν η Τουρκία ονειρεύεται μια τέτοια σχέση, τότε κάνει πολύ μεγάλο λάθος», είπε, από τη μεριά του, ο Νίκος Δένδιας.

Στη Σούδα αμερικανικά F-22
Σε στρατιωτικό επίπεδο, η άφιξη τεσσάρων αμερικανικών μαχητικών F-22 στη Σούδα, του καλύτερου μαχητικού που διαθέτουν οι ΗΠΑ, αποτελεί μήνυμα εμπιστοσύνης προς τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας.

Μητσοτάκης: «Δεν σχολιάζω τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας – Όλες οι κινήσεις αξιολογούνται
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνόδου, τις οποίες έκρινε θετικές, αλλά και στα ανοιχτά θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα κρατά ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με την Τουρκία αλλά κρατά κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις. Αναφορικά με τον νέο βαλλιστικό πύραυλο Tayfun, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας και το ίδιο απαιτεί από την Άγκυρα για τα δικά μας εξοπλιστικά προγράμματα.

Πηγή: madata.gr