Κορυφώνονται οι τουρκικές προκλήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πλέον οι τουρκικές αιτιάσεις έχουνε μετατραπεί σε αντικείμενο εσωτερικής πατριωτικής πλειοδοσίας μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Νέες προκλήσεις από επίσημα χείλη, τόσο της τουρκικής κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης, που υπενθυμίζει ξεκάθαρα ότι πρόκειται περί εθνικιστών που δεν έχουν καμία επί της ουσίας διαφορά από την κυβέρνηση Ερντογάν ως προς τους στόχους στο Αιγαίο.

Σε ετοιμότητα η ελληνική κυβέρνηση – Διαύλους επικοινωνίας ζητά ο Αλέξης Τσίπρας
Η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για οτιδήποτε αποτολμήσει ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη της ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας.

«Κόβουν» το Αιγαίο στα δύο οι Τούρκοι με παράνομη ΝΟΤΑΜ
Όπως αποκαλύπτει το MEGA, η Τουρκία, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να αμφισβητήσει και επί του πεδίου ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να «κόψει» στα δύο Αιγαίο, δέσμευσε παράνομα με την ΝΟΤΑΜ 4050/22 περιοχές για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος για ένα μήνα.

Η «βεντάλια» έξι σημείων του Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Έτοιμος και, όπως όλα δείχνουν, αποφασισμένος να ανεβάσει κατακόρυφα το θερμόμετρο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak θα απλώσει στη Μαδρίτη, βεντάλια έξι σημείων, εκ των οποίων το ένα θα είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ειδικότερα θα θέσει θέμα:

1.Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
2.Άνοιγμα διαδρόμου για τα σιτηρά Ουκρανίας και Ρωσίας (υπό την ηγεσία Τουρκίας)
3.Πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας
4.Ελληνικών προκλήσεων (αποστρατικοποίηση νησιών)
5.Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης
6.Τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σύνορα Συρίας

Τούρκοι διακινητές επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα 1.130 μετανάστες το Σαββατοκύριακο
Η Τουρκία συνεχίζει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Είκοσι τέσσερα συνολικά περιστατικά κατέγραψε το λιμενικό, στα οποία Τούρκοι διακινητές προσπάθησαν όλο το Σαββατοκύριακο να περάσουν σε ελληνικά νησιά 1130 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σε τελικό στάδιο οι αποφάσεις για την προμήθεια κορβετών για το ΠΝ – Η Αθήνα προχωρά τις διαδικασίες για την προμήθεια των F35
Παράλληλα με τις διπλωματικές ενέργειες για την ανάδειξη και καταγγελία της τουρκικής απειλής, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν ήδη αναγγελθεί.

Σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι αποφάσεις προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να προμηθευτεί κορβέτες, ενώ η Αθήνα προχωρά τις διαδικασίες και για την προμήθεια των αεροσκαφών F35.

Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για 4 κορβέτες, εκ των οποίων η μία θα κατασκευαστεί στο εξωτερικό και οι άλλες τρεις στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στην απόκτηση των F35, πλησιάζει ημέρα που θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση του αιτήματος ενδιαφέροντος για αποστολή του στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την απόκτηση 20 αεροσκαφών F35.

Τουρκικό «παζάρι» με τις ΗΠΑ, με φόντο την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας
Κορυφώνεται στο διπλωματικό παρασκήνιο το μεγάλο «παζάρι» που επιχειρεί η Άγκυρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συμφωνήσει στην ένταξη στη συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Κεντρικό ρόλο σε αυτές τις διαβουλεύσεις παίζει ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου.

Ο Ιμπραήμ Καλίν σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος σε συνέντευξη, στη Μαδρίτη θα πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση πριν τη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ εκπροσώπων του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Πηγή: madata.gr