Εστιασμένα στην τουρκική προκλητικότητα ήταν τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Ανήμερα της εθνικής επετείου οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίστηκαν, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να οραματίζεται τον 21ο αιώνα ως τον αιώνα της Τουρκίας αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Ακόμη και το γεγονός ότι ανοίξαμε ξανά την Αγία Σοφία, που ήταν μόνο όνειρο γενεών, ως τζαμί σύμφωνα με την κληρονομιά του Πορθητή, είναι μια μεγάλη απάντηση ενάντια στην παγκόσμια κηδεμονία».

Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας
Ηχηρό μήνυμα απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό έστειλε από το Καλπάκι Ιωαννίνων όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το «Όχι» αποτελεί την εθνική μας θέση απέναντι σε οποιαδήποτε επιβολή.

«Όλα αυτά, μάλιστα, με την ψυχραιμία εκείνου που έχει το δίκιο με το μέρος του. Με την αυτοπεποίθηση του πατριώτη και πάνω απ’ όλα δρώντας ανοιχτά στο φως της αλήθειας και της μέρας. Γιατί όσοι φωνασκούν ότι τάχα κινούνται μόνο στο σκοτάδι, συχνά χάνονται μέσα σε αυτό».

Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο αλλά δε θα δεχθούμε καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, ξεκαθαρίζει την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός.

«Θα θέλαμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Τουρκία. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, μοναδικό καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ την ασφάλεια της χώρας μου με κάθε μέσο».

Η Ιστορία έδειξε ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένη αναφέρει στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας

«Στηρίζουμε την ειρήνη, αλλά είμαστε ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές απειλές και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Όταν κάποιοι αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες υπονομεύοντας την σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, δε χωρούν ίσες αποστάσεις από εταίρους ή την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Ούτε βέβαια νέες συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα».

Παραβιάσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου
Ακόμα και ανήμερα της Εθνικής εορτής, η Τουρκία προχώρησε σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου με δύο μαχητικά και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Πηγή: madata.gr