Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μπορεί στην επίσημη ατζέντα να βρίσκεται μόνο το ζήτημα της Λευκορωσίας, καθώς η Τουρκία αποτελεί αντικείμενο της επόμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός αναμένεται να το θέσει εκ νέου, καθώς μέχρι και τις 23 Αυγούστου που λήγει η παράνομη NAVTEX η Τουρκία θα διατηρήσει ίσως και να αυξήσει την προκλητικότητά της, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει πάντως σήμερα τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις με το Oruc Reis και θα επαναλάβει την πάγια θέση της Αθήνας για διάλογο με την Τουρκία μόνο στην περίπτωση που θα σταματήσουν οι προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας. Τονίζεται πως ο διάλογος θα έχει ως περιεχόμενο μόνον το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ, το οποίο η Ελλάδα αναγνωρίζει ως τη μοναδική διαφορά της με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει ατύπως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης της περασμένης εβδομάδας. Εκεί, στην ατζέντα βρίσκεται η Τουρκία, δίχως, ωστόσο, να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη δρομολόγηση της επιβολής κυρώσεων που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Γερμανίας.

Πηγή: thestival.gr