Στην θετική ατζέντα επιμένει η Ελλάδα και ποντάρει πως ο Τσαβούσογλου την Κυριακή δεν θα προκαλέσει στην χώρα μας ούτε θα επιδιώξει μία δήθεν ρεβάνς μετά την συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια στην Τουρκία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η χώρα μας δεν θα απαντήσει σε μία πιθανή πρόκληση.

Η ιδιωτική όπως τονίζει η Ελλάδα επίσκεψη στην Θράκη αντιμετωπίζεται μ ψυχραιμία νωρίτερα στην Καβάλα θα συναντηθούν Φραγκογιάννης και Ονάλ με τους δύο υφυπουργούς να εστιάζουν σε εμπορικά ζητήματα

Ο Τούρκος Υπουργός τρυπήματα την Κυριακή θα είναι στην Θράκη και το απόγευμα θα έχει δείπνο με τον Νίκο Δένδια, την Δευτέρα το πρωί θα γίνει δεκτός παρουσία του Νίκου Δένδια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως οι δύο υπουργοί θα πάνε στο Υπουργείο Εξωτερικών για δηλώσεις.

Λάδι στην φωτιά έριξε όμως ο Τσελίκ που επιμένει να βλέπει Τούρκους σε μία μειονότητα που δεν είναι τουρκική αλλά μουσουλμανική.

Η Τουρκία δεν παίρνει όπως φαίνεται τα μαθήματα της και δεν αποφεύγει τις προκλήσεις πληρώνοντας όμως τελικά αυτή το τίμημα αφού από στρατιωτική άσκηση στην οποία οι Τούρκοι είχαν συμπεριλάβει τα κατεχόμενα αποχώρησε μετά τις ΗΠΑ κατόπιν ελληνικής πίεσης και η Σλοβακία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογο του Ιβάν Κορτσόκ ο οποίος τον ενημέρωσε πως η Σλοβακία αποσύρθηκε από την άσκηση που περιλάμβανε τα κατεχόμενα στης Κύπρο.

Παρά την συνεχή ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και τώρα βλέπει ιθανή την νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας. Αν αυτό θα σημαίνει και εξελίξεις για τους s400 θα φανεί στην συνάντηση των δυο ανδρών.

Όσο για τις σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πιθανολογούμενη συνάντηση στις Βρυξέλες στις 14 Ιουνίου Μητσοτάκη Ερντογάν αναμένεται να βάλει και πάλι τα διμερή ζητήματα στο τραπέζι.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Τσαβούσογλου
O Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής Νέα Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων μίλησε στην εκπομπή Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

«Θέλουμε την μείωση της έντασης, θα δούμε τι θα κάνει η Τουρκία. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αν επιχειρήσει μέσω Θράκης να κάνει επίθεση στην Ελλάδα θα κάνει μεγάλο λάθος. Η Τουρκία είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλάει για μειονοτικά δικαιώματα. Η Ελλάδα έχει πάει πέρα από την ισονομία. Έχει θεσμοθετήσει μέτρα υπέρ της θρησκευτικής μειονότητας» ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Ο βουλευτής τόνισε ακόμα: «Η Τουρκία παραβιάζει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Η Τουρκία έχει άλλες βλέψεις στην περιοχή. Εμείς με αυτοπεποίθηση, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ας αποδραματοποιήσουμε λίγο την επίσκεψη Τσαβούσογλου, γιατί λέγονται πολλά».

Όσον αφορά τις γενικότερες επιδιώξεις της Τουρκίας ο Καιρίδης ανέφερε: «Ο Ερντογάν δυσκολεύεται να διαβάσει τον Μπαίντεν και να προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Του είχε συγχωρέσει πολλά η κυβέρνηση Τραμπ. Νομίζει ότι μέσα από τσαλίμια και μέσα από μια διπλωματική προσπάθεια, μπορεί να λύσει το πρόβλημα και να έρθει κοντά».

Πηγή: madata.gr