Το ζήτημα της παράνομης διακίνησης ζώων τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, Ευάγγελο Παλαιοδήμο και την πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου «Τετράποδος Σαμάνος», Ελισάβετ Σίνη.

Ο κ. Παλαιοδήμος ανέλυσε στη βουλευτή τον κύκλο της παράνομης εμπορίας ζώων συντροφιάς, αλλά και αδέσποτων ζώων, μέσα από περιστατικά που έχει συναντήσει, σημειώνοντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και εξαιρετικά πρωτοποριακή, αλλά δεν τηρείται. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Σίνη αναφέρθηκε σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, που έχουν εντοπιστεί από ζωοφιλικά σωματεία και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.  Επίσης, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των ζωοφιλικών σωματείων εξέφρασαν το αίτημά τους να παραμείνουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Η Άννα Ευθυμίου, από την πλευρά της, μίλησε για την ευαισθησία που έχει απέναντι στα ζώα, ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των ζωοφιλικών σωματείων για τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις και δράσεις αναφορικά με την προστασία των αδέσποτων ζώων. Επίσης, αναφέρθηκε και στο ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας μας για την προστασία των ζώων, το οποίο γνωρίζει και με την ιδιότητά της ως δικηγόρος.

«Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τόσο ποινικές, όσο και διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες κακοποίησης και παράνομης εμπορίας ζώων. Η μέριμνα και προστασία των ζώων αποτελεί τόσο ατομική υπόθεση του καθενός, όσο και συλλογική προσπάθεια. Είναι ανάγκη να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες προσέγγισης αυτών των ζητημάτων με κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις που θα εμφυσήσουν το αίσθημα φιλοζωίας στα παιδιά μας. Διότι ο σεβασμός και η αγάπη στα ζώα αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό και την παιδεία της εκάστοτε κοινωνίας», δήλωσε η Άννα Ευθυμίου. 

Πηγή: thestival.gr