Στο ναδίρ κινούνται πλέον οι ελληνορωσικές σχέσεις μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών σε βάρος της χώρας μας και τις υποδείξεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα για το ποιος ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός μεταδίδει την αλήθεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την Αθήνα για ρωσοφοβική υστερία, προκαλώντας την επίσημη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις ρωσικές αιτιάσεις.

Ο ρωσικός παροξυσμός εναντίον της Ελλάδας και οι πρωτοφανείς και άκρως προκλητικές για την Ελλάδα επιθέσεις της εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσία,ς Μαρίας Ζαχάροβα, εναντίον ανώτατων αξιωματούχων της Αθήνας για αντιρωσική προπαγάνδα δεν μένουν αναπάντητες από την Ελλάδα.

«Αυτό που συκοφαντεί τη Ρωσία δεν είναι η Ελλάδα, δεν είναι ο ελληνικός λαός, ούτε συκοφαντεί τη Ρωσία η ελληνική κυβέρνηση. Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσίας είναι οι παράνομες και άδικες πράξεις της ηγεσίας της», είπε στο MEGA ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σε απώλεια ψυχραιμίας και εκνευρισμό εξαιτίας της ανατροπής μεγάλου μέρους των σχεδίων της Ρωσίας κατά την εισβολή στην Ουκρανία αποδίδει η Αθήνα την επίθεση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έφτασε στο σημείο να απειλεί ότι ο οπλισμός που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση θα στραφεί ενάντια και των Ελλήνων ομογενών.

«Η ρωσοφοβική υστερία που καλλιεργείται από τις Αρχές έχει φτάσει σε σημείο βρασμού. Σε αυτή τη βάση λαμβάνονται βαθύτατα εσφαλμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Στο τέλος, τα όπλα θα στραφούν και εναντίον των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα και οι οποίοι έχουν ήδη πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής», ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα.

Είχε προηγηθεί η πρωτοφανής στα διπλωματικά χρονικά δημόσια παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας η οποία σε μια ευθεία προβοκάτσια κατά των ελληνικών ΜΜΕ ανάρτησε απόσπασμα ανάλυσης από τηλεοπτικό σταθμό ως εναλλακτική απέναντι στη ψευδή προπαγάνδα όπως έγραψε.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος υπουργείου Εξωτερικών.

Ορθή αλλά ταυτόχρονα και αντιφατική χαρακτήρισε την απάντηση του κ. Παπαϊωάννου ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στο επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων όπως έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.

«Καλά απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις αυτές. Ενώ θα έπρεπε να είναι πράγματι να παραμείνουν υψηλές, σε καλό επίπεδο οι διμερείς σχέσεις, ε προφανώς αυτό αντιφάσκει με αυτή την πλειοδοσία πίστης προς την Αμερική, όχι προς την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Με το ρωσικό λαό μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, αλλά η ηγεσία της Ρωσίας με τις επιλογές της, που βασίζονται σε έναν επικίνδυνο αυτοκρατορικό αναθεωρητισμό, καταδικάζει τη χώρα σε διεθνή απομόνωση και οδηγεί την ανθρωπότητα σε σκοτεινά μονοπάτια», δήλωσε το ΚΙΝΑΛ.

Η Ρωσία απέναντι στις σκληρές ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο την ώρα που πληθαίνουν και οι φωνές και στις δυο πλευρές του ατλαντικού για κλείσιμο της στρόφιγγας στους ρωσικούς αγωγούς για την Ευρώπη.

Ο Στέλιος Πέτσας μπροστά και στο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής της τροφοδοσίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών πάντως διευκρίνισε ότι για τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξει πρόβλημα τροφοδοσίας μέσω των προμηθειών υγροποιημένου αερίου.

Πηγή: madata.gr