Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την πολιτική ζωή, πέρα από το ότι δημιούργησε αίσθηση στον κόσμο της ΝΔ, έφερε και νέους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 24 ώρες πριν δημοσιοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός την απόφασή του ότι δε θα είναι ξανά υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, είχε επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του.

«Θα σεβαστώ την απόφασή σου» φέρεται να του είπε ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι αντιλαμβανόταν πλέον πως το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για το κυβερνών κόμμα.

Κι αυτό γιατί όλες οι πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ότι η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα κινείται περίπου στο 2%, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος και η «Ελληνική Λύση» κυμαίνονται γύρω στο 8%, με ανοδική τάση.

Φυσικά, η απόφαση του Κώστα Καραμανλή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρώην πρωθυπουργός, με τη διαφοροποίησή του στο θέμα των υποκλοπών στα Ανώγεια της Κρήτης, αλλά και μέσα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, είχε αφήσει να διαφανεί ότι ψυχικά υπήρχε ρήξη με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής, από τα Ανώγεια, όπου είχε παραστεί σε εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, τόνισε: «Είχε ακόμα την ασυμβίβαστη προσήλωση στα θέματα διαφάνειας. Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!».

Και πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής
φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τον Κώστα Καραμανλή υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τις όποιες διαφωνίες του με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δε θα επιχειρήσει να της δημιουργήσει πρόβλημα και να χρεωθεί την απώλεια της αυτοδυναμίας.

topontiki.

Πηγή: madata.gr