Ανοίγει αύριο το σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο βρέθηκε κρούσμα κορωνοϊού.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα καταγγέλλει «την απαράδεκτη ενέργεια της εταιρείας να ανοίξει μετά από μία μέρα, την Τρίτη 25/08, το κατάστημα στο οποίο επιβεβαιώθηκε κρούσμα συναδέλφου με κορονοϊό. Ένα άνοιγμα μάλιστα με παρόντες τους ίδιους εργαζόμενους πλην ελάχιστων «στενών επαφών» του συναδέλφου».

Μάλιστα ζητά μεταξύ άλλων «να τεθεί άμεσα σε καραντίνα δύο εβδομάδων το σύνολο των εργαζομένων του συγκεκριμένου καταστήματος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Σωματείο καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της εταιρείας να ανοίξει μετά από μία μέρα, την Τρίτη 25/08, το κατάστημα στο οποίο επιβεβαιώθηκε κρούσμα συναδέλφου με κορονοϊό. Ένα άνοιγμα μάλιστα με παρόντες τους ίδιους εργαζόμενους πλην ελάχιστων «στενών επαφών» του συναδέλφου. Είναι απορίας άξιον το πως η εταιρεία έκρινε ότι δε συντρέχει λόγος επέκτασης της καραντίνας σε όλο το προσωπικό, όταν σε έναν ενιαίο χώρο συνυπάρχουν όλοι οι συνάδελφοι. Η εταιρεία προσχηματικά επικαλείται τον ΕΟΔΥ λέγοντας ότι «δεν είναι στενή επαφή το σύνολο των συναδέλφων που εργάζονται στο συγκεκριμένο κατάστημα». Για άλλη μια φορά κράτος και εργοδοσία δείχνουν στην πράξη την αξία της ανθρώπινης ζωής. Μπροστά στα κέρδη τους οχυρώνονται πίσω από υπουργικά πρωτόκολλα βάζοντας σε κίνδυνο τους συναδέλφους μας και κατ’ επέκταση τις οικογένειές τους.
Το Σωματείο ζητάει και πάλι ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές:
-Να τεθεί άμεσα σε καραντίνα δύο εβδομάδων το σύνολο των εργαζομένων του συγκεκριμένου καταστήματος
-Να πραγματοποιηθούν, με έξοδα της εταιρείας, τεστ για τον ιό σε όλο το προσωπικό του καταστήματος
-Να διεξάγονται, όσο διαρκεί η πανδημία, δειγματοληπτικοί περιοδικοί έλεγχοι με ευθύνη και έξοδα της εταιρείας και στο υπόλοιπο προσωπικό πανελλαδικά
-Για όσο διάστημα διαρκεί η απουσία απ’ τη δουλειά των συναδέλφων που τίθενται σε καραντίνα να διασφαλίζονται πλήρως οι αποδοχές τους
Επίσης όπως από την αρχή της πανδημίας ζητήσαμε, να καταβληθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και να τηρούνται στο ακέραιο όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, χωρίς «εκπτώσεις» και «αστερίσκους».
Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν «συμψηφίζεται» με οτιδήποτε άλλο».

Φωτογραφία: Intime

Πηγή: thestival.gr