Με διάβημα στην Άγκυρα απαντά η Αθήνα στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί της υποχρέωσης της Ελλάδας να αποστρατιωτικοποίησει τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Χαρακτηριστικό της έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία ήταν το χθεσινό έντονο επεισόδιο που μεθόδευσε ο Τούρκος πρεσβευτής στην Νορβηγία κατά τη διάρκεια ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Η Άγκυρα βλέπει πως δεν μπορεί να σύρει την Αθήνα σε διμερή διάλογο και στρέφεται σε «διεθνοποίηση» των ζητημάτων που θεωρεί η ίδια πως έχει ανοιχτά με την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούν αναλυτές πως εντάσσεται και η «ενέδρα» που έστησε η Τουρκία με τον πρέσβη της στο Όσλο, όπου όμως όπως λέει χαρακτηριστικά η ρήση «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη», καθώς από την «πληρωμένη» απάντηση του Νίκου Δένδια, φάνηκε σε ευρύ κοινό πόσο έωλες είναι οι θέσεις της Άγκυρας.

Οι προθέσεις του Τούρκου πρέσβη φάνηκαν από την αρχή, όταν ζητώντας τον λόγο στο πλαίσιο της συζήτησης του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων για να θέσει ερώτημα προς τον Νίκο Δένδια, αντί για αυτό επιδόθηκε επί της ουσίας σε μία δεκάλεπτη παράθεση όλης της νεοοθωμανικής αναθεωρητικής ατζέντας λέγοντας μάλιστα πως το Casus Beli είναι συνέπεια μονομερών ενεργειών της Ελλάδας.

Στην Αθήνα κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στον οποίο επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις πρεσβείες μας στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Τα επιτελεία στην Αθήνα είναι σε ετοιμότητα για τυχόν κινήσεις που μπορεί να γίνουν από τουρκικές μονάδες για τις οποίες η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ μίλησαν για την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών επαναφέρει η Άγκυρα
Είναι φανερό ότι η Άγκυρα έχει επιλέξει να συντηρήσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το τελευταίο διάστημα βασικό θέμα στην τουρκική ατζέντα είναι η προβολή της απαίτησης για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Αυτή η επιλογή της έντασης καλλιεργείται στην τουρκική κοινωνία με την βοήθεια και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Πηγή: madata.gr