Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ενεργούς και πολυσυζητημένους πολιτικούς της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος «έφυγε» από τη ζωή αφήνοντας το δικό του σημάδι την πολιτική ιστορία του τόπου αλλά και τη παράταξης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρέτησε για σχεδόν 30 συναπτά έτη.

Οξύς, με βαθιά πολιτική σκέψη, πολλές φορές ακόμα και αθυρόστομος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν μια εκρηκτική προσωπικότητα, με αποτέλεσμα να έχει πιστούς φίλους και φανατικούς εχθρούς.

Η πορεία του

Από νεαρή ηλικία συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα, στο «1-1-4» και τον αντιδικτατορικό αγώνα. Μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, καθώς και της «Δημοκρατικής Αντίστασης Σπουδαστών».

Το 1981 εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου τον εκτιμά και τον εμπιστεύεται γι’ αυτό και τον τοποθετεί σε κρίσιμες υπουργικές θέσεις.

Για την πολιτική του διαδρομή θα αποφανθούν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Σε αυτήν όμως υπήρξαν 3 κορυφαίοι σταθμοί που έχουν πάρει ήδη τη θέση τους στα ιστορικά βιβλία του τόπου.

Η κρίση των Ιμίων

Τη νύχτα της 25ης Ιανουαρίου του 1996, Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στα Ίμια. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, τότε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, βρίσκεται στο στούντιο του MEGA.

Η χώρα είναι στα πρόθυρα σύρραξης με την Τουρκία. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας από Έλληνες της Καλύμνου.

Ο τραγικός απολογισμός ήταν να χαθούν τρεις Έλληνες αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού. Ο Έκτορας Γιαλοψός, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Παναγιώτης Βλαχάκος.

Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεράσιμος Αρσένης προχωρούν στις πρώτες δραματικές δηλώσεις από το υπουργείο Τύπου.

«Θα συμβουλεύαμε την Τουρκία να σοβαρευτεί να αφήσει αυτά τα επιχειρήματα. Να σταματήσει τη διεκδίκηση του εδαφικού μας χώρου και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και να συμβάλλει μαζί μας στην ειρήνευση της περιοχής».

Έναν χρόνο μετά, ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλά στο MEGA για την τραγική νύχτα.

«Έπρεπε να αποφύγουμε τη σύγκρουση. Και έπρεπε να αποκλιμακώσουμε την ένταση και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, θεωρώ μια κορυφαία στιγμής της προσφοράς μου στο έθνος και τον λαό, την επίτευξη της συμφωνίας αυτής της νύχτας».

Υπόθεση Οτσαλάν

Η θητεία του Θεόδωρου Πάγκαλου στο υπουργείο Εξωτερικών έληξε αιφνιδιαστικά αμέσως μετά τα γεγονότα με τη μυστική επιχείρηση μεταφοράς του ηγέτη του PKK και καταζητούμενου από τους Τούρκους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Οτσαλάν έφτασε με αεροσκάφος στην Ελλάδα και μεταφέρθηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας απ’ όπου και κατέληξε στα χέρια  των τουρκικών Αρχών.

«Αυτό που έλεγε ο ψυχισμός μου ήταν να βοηθήσω τον Οτσαλάν και να του δώσω προστασία. Αυτό ήταν εντελώς αντίθετο με τα συμφέροντα της χώρας. Και βεβαίως αυτό ήταν και το νομιμότερο».

«Μαζί τα φάγαμε»

Σεπτέμβριος 2011. Η χώρα έχει μόλις μπει στη δίνη των μνημονίων και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, έμελλε να πει την φράση που μέχρι και σήμερα συζητά κάθε Έλληνας πολίτης.

«Όλοι μαζί τα φάγαμε».

Η συγκεκριμένη φράση έμελλε να τον ακολουθεί για το υπόλοιπο της πορείας του, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησε σε υπουργικούς θώκους κατέχοντας τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια Εμπορίου, Μεταφορών, Πολιτισμού και Εξωτερικών.

Παράλληλα, υπηρετεί την παράταξή του σε θέσεις ευθύνης.

Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Άσκησε τα καθήκοντά του μέχρι τον Μάιο του 2012, οπότε και αποχώρησε από την ενεργό πολιτική.

Ήταν  συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα «Παγκοσμιοποίηση και Αριστερά», «Εφήμεροι Προφήτες – Αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικά κινήματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» και «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι».

Πολυτάραχη ήταν και η προσωπική του ζωή, καθώς έκανε 3 γάμους και απέκτησε 5 παιδιά. Τελευταία του σύζυγος ήταν η Χριστίνα Χριστοφάκη.

Συλλυπητήρια από την πολιτική ηγεσία

Ο θάνατος του Θεόδωρου Πάγκαλου σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

«Αποχαιρετούμε έναν πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου μας, τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Μαχητής της δημοκρατίας ως ενεργό στέλεχος στον αντιδικτατορικό αγώνα, τιμήθηκε από τους συμπολίτες μας με την ανάδειξή του ως βουλευτή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και διετέλεσε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα υπουργός στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του.

»Τον διακρίνουμε για το κοφτερό μυαλό και την ουσιαστική του σκέψη. Η Κυβέρνηση απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένα αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του», δήλωσε ο Κώστας Σημίτης, στις κυβερνήσεις του οποίου υπήρξε υπουργός.

«Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πολιτικούς της Αριστεράς και του σοσιαλιστικού κινήματος. Η ιδεολογική και πολιτική του συγκρότηση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναλυτική και συνθετική δυνατότητά του και τον πλούτο των γνώσεών του, τον καθιστούσαν στέλεχος αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Τον εκτιμούσες, ακόμη κι όταν διαφωνούσες ριζικά μαζί του.

»Συνεργαστήκαμε συστηματικά με τον Θόδωρο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτίμησα τη θέληση και τον πατριωτισμό του. Όσοι τον γνωρίσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί του θα έχουμε πάντα στη σκέψη μας τον πνευματώδη λόγο του. Καλό ταξίδι φίλε Θόδωρε», επισημαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ένας πολιτικός με μακρόχρονη διαδρομή, που έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη δημόσια ζωή με τους άοκνους αγώνες του για τη δημοκρατία», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Για μια προσωπικότητα «με ξεχωριστό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή», κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr