Συνολικά 109 έργα, προϋπολογισμού 240 εκ. ευρώ, στις τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας, μεταφέρονται και εντάσσονται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, κατά την σημερινή παρουσίαση του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης”, στις Περιφερειακές και Δημοτικές Αυτοδιοικήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για πρόγραμμα που υλοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην κατασκευή έργων στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και στην προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «εμβληματικό, καινοτόμο και ευέλικτο πρόγραμμα το οποίο έχει διασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ για τα επόμενα 4 χρόνια».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως το προηγούμενο πρόγραμμα είχε πρόβημα χρηματοδότησης «με αποτέλεσμα 502 έργα να κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, η Ευρωπαική Τράπεζα επενδύσεων έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει τα projects του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με το ποσό του 1,5, δις. ευρώ. «Ο συνδυασμός αυτών των προγραμμάτων δίνει την ευκαιρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει έργα πάνω από 2.δις. ευρώ. Είναι μια τεράστια πρόκληση την οποία πρέπει από κοινού να φέρουμε εις πέρας», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«109 έργα στις τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας εντάσσονται στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για να μην υπάρξει καθυστέρηση στη πορεία υλοποίησή τους. Πολλά από αυτά  είναι σε διαδικασίες δημποπράτησης, ορισμένα από αυτά έχουν ήδη ανατεθεί. Πρόκειται για σημαντικά έργα ύδρευσης βελτίωσης αποχευτερικών δικτύων και περιβαλλοντικών υποδομών και έργα αγροτικής οδοποιίας και μια σειρά από κτιριακές εγκαταστάσεις», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα, το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες που έχει κάθε δήμος. «Έχουμε την ανάγκη να διαμορφώσουμε το νέο πρόγραμμα μαζί σε κάθε περιοχή και δήμο στην επιτροπή αξιολογησης που συστάθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και μετέχουν οι εκρπόσωποι της Ένωσης Περιφερειών και της ΚΕΔΕ. Για πρώτη φορά στην ιστορία  η αυτοδιοίκηση θα διαμορφώσει το πρόγραμμα φέρνοντας στην επιφάνεια την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα αναμορφωθεί ο νόμος 4412 μέσα στο καλοκαίρι συμβάλοντας στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην διαφάνειά τους, απλοποιώντας τηις διαδικασίες προκειμένου να μπορούμε να τρέξουμε τα έργα», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχει ξεχωριστή πρόκληση 100 εκ. ευρώ, που αφορά μελέτες ώστε και οι δήμοι που δεν εχουν ωριμάσει έργα να αξιοποιήσουν την δυνατότητα προκειμένου να είναι σε θέση αμέσως μετά να εντάξουν έργα και δράσεις στο πρόγραμμα «Ανβτώνης Τρίτσης». «Γνωρίζοντας το πρόβλημα ανεπάρκειας πολλών τεχνικών υπηρεσιών στους δήμους δώσαμε την δυνατότητα στην Ελληνική εταιρεία τοπική ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης να ανοίξει δύο πλατφόρμες μηχανικών για μελέτες και για την επίβλεψη των έργων», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν εγγραφεί 2.500 πολιτικοί μηχανικοί στις δύο πλατφόρμες.

Ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος κάλεσε τους δήμους και τις περιφέρειες να δουν από κοινού ποιες είναι οι ανάγκες, ώστε να υπάρχει μια συνολική αναπτυξιακή λογική.

«Να μείνει ούτε ένας δήμος που να μην συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα. Το κράτος θέλει να στηρίξει τους δήμους με προβλήματα. Είναι εθνικό καθήκον και κοινωνική αναγκαιότητα. Δήμοι και περιφέρειες να προτείνουν έργα που να εχουν συνολική αναπτυξιακή λογική, με βασικούς στόχους την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν δύο προκλήσεις. Η μία είναι η μεταρρύθμιση, που αφορά τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η δεύτερη το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Είναι στο χέρι μας να γράψουμε χρυσες σελίδες για την αυτοδιοίκηση και τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Η χρηματοδότηση του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023, είναι εξασφαλισμένη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ από την υλοποίησή του προβλέπεται να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

tritsis2.jpg

tritsis3.jpg

Την ανάγκη για ωρίμανση μελετών επισήμανε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος χαρακτήρισε το πρόγραμα «Αντώνης Τρίτσης» «εξαιρετικά σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο». «Να δούμε πως θα κάνουμε τις διαδικασίες κατά το δυνατόν συντομότερες και πιο απλές ούτως ώστε το πρόγραμμα να έρθει στην εξυπηρέτηση των πολίτων», τόνισε ο δήμαρχος της πόλης.

«Σε 12 μήνες έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει 12 χρόνια στη Θεσσαλονίκη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για ένα «φιλόδοξο χρηματοδοτικό εργαλείο, ένα σημαντικό εργαλείο για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολίτων μας, των  χωριών μας των περιφερειών, πολύ καλά σχεδιασμένο εργαλείο το οποίο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε δήμοι και περιφέρειες» και τόνισε την καλή συνεργασία μεταξύ των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και των Περιφερειών.

«Μας δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να εντάξουμε τα έργα που μας είχαν υποσχεθεί, αλλά θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε έργα τα οποία δεν έχουν ενταχθεί μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον του τόπου μας. Από κοινού έχουμε καταφέρει να πάμε τον τόπο μας λίγο πιο ψηλά», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” αποτελεί μια πολυδιάστατη θεσμική τομή, χάρη στην οποία ξημερώνει νέα εποχή στους ΟΤΑ Α’ και Β’  βαθμού. Αφενός τους καθιερώνει ως σημείο αναφοράς στις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου διασφαλίζει τον έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου.

«Ο εξασφαλισμένος προϋπολογισμός ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εγγυάται ότι μέχρι το 2023 κάθε πόλη, κάθε χωριό και κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής: με νέες υποδομές και νέα έργα, που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Τα επόμενα 3 χρόνια θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα. Έργα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα και εν γένει ζωή των συμπατριωτών μας», τόνισε ο Καράογλου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει ευκαιρίες και σε μικρότερους δήμους.

«Είναι ένα πρόγραμμα δίκαιο και δημοκρατικό γιατί μπορεί να αξιοποιηθεί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας -μηδενός εξαιρουμένου – σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δεν αποκλείει, αντίθετα δίνει ευκαιρίες – ισότιμα. Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνον ώριμα έργα αλλά και μελέτες,  μία καινοτομία που  διευκολύνει τους μικρότερους Δήμους που δεν έχουν δυνατότητα οικονομική ή στελεχιακή για ωρίμανση έργων. Προβλέπει το Ηλεκτρονικό  Μητρώο Μηχανικών  προκειμένου να ενισχυθούν οι υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες μικρότερων και μειονεκτικών δήμων και να προωθηθούν έργα και προγράμματα παντού. Ως προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης με την συμμετοχή για πρώτη φορά  και αυτοδιοικητικών α΄και β΄βαθμού», επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης.

Ο ίδιος ζήτησε εκ μέρους των 38 δημάρχων της Κ. Μακεδονίας, στο νέο πρόγραμμα να καλύπτονται οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις, «με την αυτονόητη προϋπόθεση οι υποχρεώσεις των δήμων να προκύπτουν από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις». Επίσης, επισήμανε την ανάγκη για δημιουργία πρότυπων νηπιαγωγείων με σύγχρονες και οικολογικές προδιαγραφές.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών, ο πρόεδρος ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε πως είναι «ότι πιο φωτεινό και αισιόδοξο υπάρχει στις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Απευθύνεται στον μεγαλύτερο μέχρι και στον πιο μικρό ορεινό δήμο. Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα αυτό».

Ο Α’ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι «ανάσα για την αυτοδιοίκηση τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα για την ΤΑ. Οι δήμοι πρέπει να έχουμε ένα ταυτόχρονο και ισόρροπο βηματισμ Η ΚΕΔΕ θα συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα προς όφελος των δήμων».

Ο Περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης εξέφρασε την αγωνία για την κατάσταση, που επικρατεί στην περιφέρειά του λόγω του κορωνοϊού. «Δεν έχει πληγεί μόνο από τον κορωνοϊό, η περιφέρειά μας έχει μείνει πίσω όσον αφορά την ανάτυξη και την επιχειρηματικότητα και το οποίο αποτυπώνεται στον τομέα ανεργίας. Χάνουμε τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιφέρειας μας και ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης αυτός της γούνας πλήττεται βαρύτατα. Αξιώνουμε  μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση, η δυτική μακεδονία θα εξαφανιστεί από τον χάρτη. Θα χάσουμε 25,000 θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Κασαπίδης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αναγκαίες μελέτες ύψους 100 εκ. ευρώ. «Εναποθέτω τις ελπίδες μου σε εσάς και στην κυβέρνηση και εμείς θα καταθέσουμε την ψύχη μας σε αυτόν τον αγώνα που είναι εθνική υπόθεση», πρόσθεσε.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστιος Μέτιος, ανέφερε ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τρία. Πρώτον, οι πόροι, πρόβλημα το οποίο με το πρόγραμμα αυτό λύνεται ικανοποιητικά. Δεύτερον, οι διαδικασίες καθώς όπως υπογράμμισε «με την γραφειοκρατία που υπάρχει χρειάζεται να περιμένουν 8 και 10 μήνες αν δεν υπάρξουν ενστάσεις». Τρίτον, το προσωπικό. «Μετά την κρίση έχουν αποδεκατιστεί σημαντικές υπηρεσίες μας», ανέφερε ο κ. Μέτιος.

Στο τέλος της εκδήλωσης στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών παρουσίασαν τις 11 προσκλήσεις του προγράμματος.

Πηγή: thestival.gr