Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Φανάρι, την Κυριακή 13 Μαρτίου, ώστε να δώσει το «παρών» στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του νωρίτερα επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι στις 13 Μαρτίου θα υπάρξει συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα από τις δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ προκύπτει ότι η τουρκική πλευρά έχει κατά νου μια εφ’ όλης της ύλης με βάση τη δική της ατζέντα συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο φάκελος Ελλάδα είναι μεγάλος» τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας αναφορά ουσιαστικά στο σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, από τις έρευνες για το φυσικό αέριο και την υφαλοκρηπίδα μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Ο φάκελος Ελλάδα είναι μεγάλος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, ειδικά από τις έρευνες για το φυσικό μέχρι το θέμα του Αιγαίου. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες και μπορούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα, από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τον εξοπλισμό των νησιών της» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ.

Πάντως ο Ομέρ Τσελίκ φρόντισε να δυναμιτίσει το κλίμα με το καλημέρα της επιβεβαίωσης της συνάντησης καθώς επιτέθηκε στην Ελλάδα, καλώντας την αφενός να αποδεχτεί τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», αφετέρου να υποκύψει στην τουρκική αξίωση για εγκατάλλειψη του πλαισίου του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

Συνάντηση Ρωσίας – Ουκρανίας στην Αττάλεια την Πέμπτη
Η Τουρκία από την πρώτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία διεκδικεί τον ρόλο του μεσολαβητή. Σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι στις 10 Μαρτίου στην Αττάλεια θα έχουμε την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή. Θα συμμετάσχω και εγώ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής.

Πηγή: madata.gr