Στις 22:30 το βράδυ ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. Σε άλλο γραφείο θα γίνονται οι διμερείς συνομιλίες Ελλήνων Υπουργών με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Στο τραπέζι μπαίνουν τα ελληνοτουρκικά, η κρίση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα ενεργειακά.

Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού επι αμερικανικού εδάφους έγινε από τον Τζορτζ Τσούνη στο εμβληματικό «Blair House».

Το Blair House έχει ιστορία δύο αιώνων. Βρίσκεται δίπλα στον Λευκό Οίκο και είναι ο επίσημος ξενώνας των προσκεκλημένων του Αμερικανού Προέδρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός που φιλοξενείται.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο δείπνο
Αμέσως μετά την συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη το προεδρικό ζεύγος θα παραχωρήσει δεξίωση με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στο τι θα ειπωθεί, αλλά και στο τι θα φορεθεί από τις Πρώτες Κυρίες, αφού το δείπνο συγκεντρώνει πάνω του και τα φώτα από τις κοσμικές στήλες των μεγαλύτερων εκδοτικών οργανοισμών του πλανήτη.

Το 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του είχαν τετ α τετ με το εύγος Τραμπ, με την Ελλάδα και πάλι να επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της. Αίσθηση είχε προκαλέσει άλλωστε και η εμφάνιση της Μαρέβας Μητσοτάκης το 2020, με τα χρώματα να είναι γήινα, κυρίως καφέ και μαύρο.

Η δεξίωση θα δοθεί μιάμιση ώρα μετά, τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός στις 14.30 ώρα Ελλάδος μίλησε στην εκπομπή «Morning Joe» του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στις 10 το πρωί τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας, η ατζέντα είχε την επίσκεψη του στο Georgetown University.

Ενόχληση στην Τουρκία από την ομιλία Μητσοτάκη
Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας της επίσκεψης είναι αυτό που φαίνεται να έχει ενοχλήσει περισσότερο την Τουρκία, αφού περιλαμβάνει επαφές υψηλού επιπέδου και την ιστορική ομιλία προς τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας σε μια σπάνια ευκαιρία που δίνεται σε ξένους ηγέτες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα ανέβει στο βήμα του Κογκρέσου.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο είναι σημαντική για την Τουρκία, αφού από το συγκεκριμένο σώμα θα κριθεί αν θα δοθεί ή όχι “πράσινο φως” για την ενίσχυση της Τουρκίας με F-16. Αναλυτές εκτοιμούν πως ο Ερντογάν έβαλε στο τραπέζι το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΕΤΟ για να εκβιάσει την απόκτησή τους.

Για την Ελλάδα από τηγν άλλη,κτός του ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ισχυρή παρουσία στις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, προ ημερών εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ η αποδέσμευση 50 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση της βάσης στη Σούδα, ενώ Ελλάδα και Η.Π.Α. προωθούν και την ενίσχυση της χώρας μας με τα αμερικανικά F-35.

Πηγή: madata.gr