Το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο είπαν τα 5 παιδιά του, η σύζυγός του Άννα Μαρία, τα εγγόνια του, εκπρόσωποι 11 βασιλικών οικογενειών, υπουργοί, βουλευτείς, αλλά και εκατοντάδες πολίτες.
Λίγο μετά τις 13:30 ολοκληρώθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Χιλιάδες κόσμου παρέμειναν έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών κατά την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η σορός του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ μεταφέρθηκε στο ναό λίγα λεπτά μετά από τις 11:00 μετά την ολοκλήρωση του μίνι λαϊκού προσκυνήματος στο οποίο έδωσε το «παρών» πλήθος κόσμου, καθώς και αρκετοί πολιτικοί.

Το φέρετρο τοποθετήθηκε στο βάθρο, ενώ μπροστά -σε τραπέζι και πάνω σε μπλε και κόκκινα μαξιλάρια- έχουν τοποθετηθεί τα μετάλλια του τέως βασιλιά. Οι τρεις γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ εμφανώς συγκινημένοι αποχαιρέτισαν τον πατέρα τους.

Το φέρετρο του έκπτωτου μονάρχη κάλυψαν με τον οικογενειακό τους θυρεό, τη σημαία του οίκου τους, και στη συνέχεια γονάτισαν και έσκυψαν το κεφάλι μπροστά από το φέρετρο, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Την αυτοκινητοπομπή υποδέχθηκαν στην είσοδο του κτήματος και δεκάδες πολίτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι βασιλικοί οίκοι της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας έχουν παραμείνει στην Ελλάδα, όπως επίσης και ο δούκας του Λουξεμβούργου.

Ο μεγαλύτερος γιος του, Παύλος, στην είσοδο της Μητρόπολης, υποδέχονταν τους «υψηλούς» καλεσμένους. Τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο με τη σύζυγό του Λετίθια , τη βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος, όπως και την αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη.

Τελευταία βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, Άννα Μαρία, που έμεινε κοντά του για πέντε δεκαετίες.

Την κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία εκπροσωπήσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον κόσμο με αποδοκιμασίες.

Αμέσως μετά την κηδεία του τέως βασιλιά, παρατέθηκε δείπνο στους καλεσμένους, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο έλειψαν και δεν παρευρέθηκαν ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η Λετίθια, καθώς και οι πριγκίπισσα της Βρετανίας, Άννα, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος με τη σύζυγό του, καθώς και  βασίλισσα Μάξιμα και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

Η βασίλισσα ωστόσο του Λουξεμβούργου, δεν θέλησε να μείνει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια», λόγω του υψηλού κόστους διαμονής και επέλεξε κάποιο άλλο. Τα δωμάτια στο εν λόγω πολυτελές ξενοδοχείο σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνονται από 2.500 – 23.000 ευρώ το βράδυ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία κυκλοφοριακή ρύθμιση στο κέντρο της Αθήνας και οι δρόμοι είναι ελεύθεροι και για τους πεζούς αλλά και για τους οδηγούς.

Απόλυτα πετυχημένα τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για την ταφή του τέως βασιλιά
 
Μέχρι τις 10.30 – 11.00 το πρωί της Τρίτης αναμένεται να έχουν αποχωρήσει και οι υπόλοιπες αντιπροσωπείες που παρευρέθηκαν στην κηδεία του τέως βασιλιά, το ίδιο και ο αυτοεξόριστος Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.

Γεύμα με θαλασσινά παρέθεσε η οικογένεια στους υψηλούς προσκεκλημένους μετά την κηδεία. Το μενού περιελάμβανε ψαρικά και θαλασσινά, γαρίδες, καραβίδες, σφυρίδα.

Στο γεύμα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο Μάκης Βορίδης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγος του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ικανοποιημένη είναι η ΕΛ.ΑΣ για πώς εξελίχθηκε η επιχείρηση για τα μέτρα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας, φαίνεται πως υπήρχε εδώ και μέρες ισχυρή κινητοποίηση απ΄ την αστυνομία, προκειμένου να λειτουργήσουν με ομαλότητα όλες οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ περίμενε λιγότερο κόσμο στον Σύνταγμα και στην Μητρόπολη, ωστόσο ο αριθμός των πολιτών που παρευρέθηκαν ξεπέρασε τους 6.000.

Υπήρξαν μάλιστα στιγμές οι οποίες δημιούργησαν ένταση στην αστυνομία, μία εξ αυτών οι αποδοκιμασίες που δέχθηκε κατά την άφιξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, στη Μητρόπολη καθώς και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Η μεγαλύτερη ένταση υπήρξε όταν πήραν το φέρετρο με την σορό του τέως βασιλιά για να την τοποθετήσουν στο εσωτερικό του ναού της Μητροπόλεως. Ενδεικτικό ήταν ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία προσαγωγή, ενώ οι πολίτες ακολούθησαν την διαδικασία με τον δέοντα σεβασμό.

Πηγή: madata.gr