«Σήμερα ανακοινώνουμε την ανεξαρτησία μας στο ρωσικό πετρέλαιο. Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δε θα είναι εύκολο γιατί μερικά κράτη μέλη έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο», ήταν τα λόγια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Το έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοινώθηκε σήμερα επισημοποιώντας και την ανεξαρτησία της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφερε άμεσα αύξηση στην ήδη αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου που σήμερα ξεκίνησε στα 97,5 ευρώ την μεγαβατώρα για να φτάσει στη 13.00 το μεσημέρι στα 105 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ το μπρεντ παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 4%.

Στο νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνονται επίσης η:

– Καταγραφή των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων και άλλον ατόμων που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα

– Απαγόρευση μετάδοσης στην ΕΕ σε τρία κρατικά ρωσικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα

– Εκδίωξη της SberBank από το σύστημα πληρωμών Swift

Οι Βρυξέλλες στοχεύουν να τερματίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου μέσα στους επόμενους έξι μήνες και των προϊόντων διυλιστηρίων έως το τέλος του 2022.

Ανησυχία για τις εξελίξεις
Οι αιφνιδιαστικές στρατιωτικές ασκήσεις για να διαπιστωθεί η πολεμική ετοιμότητα των λευκορωσικών δυνάμεων προκαλεί ανησυχίες.

Το Μινσκ υποστηρίζει ότι δεν απειλείται καμία από τις γειτονικές χώρες και η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει μια επίθεση από τη Λευκορωσία.

Η Μόσχα στέλνει περισσότερα στρατεύματα στο Ντονμπάς, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας την ώρα που στη Μακέεφκα που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις σημειώθηκε έκρηξη σε εγκαταστάσεις πετρελαίου.

Εξαντλημένοι και μετά από 2 μήνες στα σκοτεινά υπόγεια του Αζοφστάλ, οι πρώτοι άμαχοι έφτασαν στη Ζαπορίζια.

Ανησυχία προκαλεί και ο πυρηνικός πύραυλος «Satan 2» που έχει προβάλλει ο Ρώσος πρόεδρος.

Πρόκειται για ένα υπερόπλο το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν μπορεί να αναχαιτιστεί και αποτελεί τον φόβο του δυτικού κόσμου.

Στο στόχαστρο της ΕΕ και ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος
Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλου περιλαμβάνει η πρόταση για το επόμενο πακέτο περιοριστικών μέτρων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στο θέμα αυτό αναφέρεται και η ιστοσελίδα Politico, που υπογραμμίζει πως η Λιθουανία έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: madata.gr