Έκλεισε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χωρίς, όπως αναμένονταν, να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης. Σε θέση μάχης τα κόμματα ενόψει της δεύτερης κάλπης στις 25 Ιουνίου, με τις διαδικασίες για την προκήρυξη του νέου γύρου εκλογών να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

 Tα βήματα μετά και την επιστροφή της τρίτης και τελευταίας διερευνητικής εντολής είναι συνταγματικώς προδιαγεγραμμένα: Η κυρία Σακελλαροπούλου συγκαλεί συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το οποίο, αν και νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι θα γινόταν τηλεφωνικά, τελικά θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης. Ειδικότερα, η ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος

Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί και τυπικά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης θα ορκισθεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός- την Πέμπτη- και υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο -την Παρασκευή. Την Κυριακή ορκίζεται η νέα βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής και τη Δευτέρα θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της, ώστε να προκυρηχθούν εκλογές για τις 25 Ιουνίου.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου, συμπίπτει με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ νόμοι και κανόνες και μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι εκλογικό σύστημα της 25ης Ιουνίου θα είναι με την ενισχυμένη αναλογική και οι βουλευτές θα προκύψουν, όχι πλέον με επιλογή από τους ψηφοφόρους αλλά με λίστα που έχουν καταρτίσει τα ίδια τα κόμματα.

 Διερευνητικές τέλος
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, τρίτος στη σειρά πολιτικός αρχηγός, επέστρεψε την διερευνητική εντολή που έλαβε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην κυρία Σακελλαροπούλου αμέσως, χωρίς να κάνει χρήση, άλλωστε αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί από πολύ νωρίς, πριν καν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο. «Στόχος να αναγεννηθεί η παράταξή μας» είναι το μήνυμα που έστειλε, εξερχόμενος.

 “Επιστρέφω την εντολή που έλαβα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων” τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη σύντομη συζήτηση του με την κυρία Σακελλαροπούλου κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιουνίου.

 Αναλυτικά ο διάλογος που είχαν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Νίκος Ανδρουλάκης:

 Κ.Σ: Σας κάλεσα γιατί κατά το Σύνταγμα είστε ο επόμενος. Δεν θεωρούν ότι υπάρχει σύμβαση για σχηματισμό παρέδωσαν εντολή. Είναι πλέον η δική σας σειρά.

 Ν.Α:  Σας ευχαριστώ πολύ. Σύμφωνα κε λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων για αυτό επιστρέφω τη διερευνητική. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε μεγάλη ανάγκη να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη να είναι φρουρός κράτους διξαιπυ και δικαιωμάτων να διασφαλίσει κοινωνικό κράτος παιδείας και υγείας και να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πόλους και πχι για λίγους. Θα κάνω ότι μπορώ να ανταποκριθώ για να υπάρχει αυτή η δύναμη.

Κ.Σ: Θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο και εύχομαι να έχουμε την καλύτερη λύση για τόπο.

 Η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας διήρκησε μισή ώρα και κατα την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πώς «η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη στον τόπο για να αφήσουμε στον παρελθόν την τοξικότητα, τη διχόνοια και τον λαϊκισμό». Πρόσθεσε ότι «αυτή την ανάγκη, θα αγωνιστώ να αποκτήσει σάρκα και οστά στις ερχόμενες εκλογές».

«Είναι ένα γενναίο ξεκίνημα για την παράταξή μας και ζητώ από όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα να έρθουν κοντά μας. Περάσαμε πολλά δέκα χρόνια. Έχω χρέος να μην απογοητεύσω τον κόσμο. Είναι καλό για την κοινωνία και τη δημοκρατία να είναι ισχυρή η παράταξή μας. Στις επόμενες εκλογές αυτή η παράταξη να αναγεννηθεί», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αφησε σαφείς αιχμές για τη κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς υποστήριξε ότι «βιώσαμε φαινόμενα διαφθοράς, υποκλοπές, αύξηση ανισοτήτων, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αξιοποιείται όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και παρ’ όλα αυτά αύξησε δυνάμεις η ΝΔ, αντί να χάσει» και κατέστησε γι’ αυτά συνυπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έπαιξε σωστά τον ρόλο της και γι’ αυτό χρειάζεται μία ισχυρή αντιπολίτευση. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, γιατί οι νίκες κερδίζονται, δεν χαρίζονται» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

 «Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα»
Το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για την δεύτερη διερευνητική εντολή, ωστόσο δεν την παρέλαβε καθώς – όπως είπε – «δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης». Παράλληλα χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απρόσμενα οδυνηρό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα.

 Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα στις κάλπες της 21ης Μαΐου, έκανε λόγο για οδυνηρό σοκ, τονίζοντας μάλιστα ότι φοβάται πως θα είναι και για την κοινωνία ένα οδυνηρό αποτέλεσμα. Σημείωσε ότι διαμορφώθηκαν συσχετισμοί που όπως είπε αν επαναληφθούν θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας για τη Δημοκρατία.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Όπως ήδη ξέρετε δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μία σημαντική ευκαιρία για τον τρόπο που κυβερνάται η χώρα χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές. Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό. Φοβάμαι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμα και για τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για τη Δημοκρατία. Μία παντοδυναμία μίας κυβέρνησης που έδειξε ότι δεν σέβεται το Κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Φανταστείτε έναν ανεξέλεγκτο και ηγεμόνα πρωθυπουργό.

 Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, να αποτρέψουμε την επανάληψη των συσχετισμών στις 25 Ιούνη. Οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, θα σταθούμε στα πόδια μας. Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Στο δικό μου λεξιλόγιο σημαίνει ότι στέκομαι και δίνω τη μάχη. Να ζητήσω μία συγγνώμη για τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνω μια υπόσχεση για να δώσουμε τη μάχη ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αναγκών».

 Την πρώτη διερευνητική εντολή είχε παραλάβει χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικοινώνησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα επόμενα βήματα
Πλέον, αναμένονται οι κινήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής και ορκωμοσία υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Άλλωστε, την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής αναμένεται να γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου, σύμφωνα με τις πληροφορίες στις 18:00. Το πρωί της Δευτέρας 29/5 θα γίνει η εκλογή του προεδρείου ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι η ημέρα δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με τον νόμο, μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες.

Ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, θα οριστεί ως πρωθυπουργός προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, πιθανότατα ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς. Αυτό, θα προβλέπει και την ημέρα σύγκλησης του νέου κοινοβουλίου μετά τις εκλογές. Είναι ένα διάταγμα το οποίο φυσικά προσυπογράφεται και από το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο.

Πώς θα ψηφίσουμε στις δεύτερες εκλογές
Η δεύτερη κάλπη στις 25 Ιουνίου δεν θα έχει σταυρό καθώς οι βουλευτές θα εκλέγονται πλέον με λίστα, ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει κάθε κόμμα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους βουλευτές που έχουν ήδη εκλεγεί και πρόκειται να ορκιστούν την ερχόμενη Κυριακή, αναμένεται να στελεχώσουν την Βουλή που θα προκύψει, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί συνήθως ακολουθούν την κατάταξη που προέκυψε από την προηγούμενη κάλπη. 

Σημειώνεται, μάλιστα, πως στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με βάση το οποίο θα στηθούν οι δεύτερες κάλπες, το πρώτο κόμμα διεκδικεί κλιμακωτό «μπόνους» που μπορεί να φτάσει και τις 50 έδρες, δεδομένο που πιθανώς προμηνύει κάποιες αλλαγές. 

Υπενθυμίζεται, πως στην πρώτη κάλπη νικήτρια βγήκε η Νέα Δημοκρατία, η οποία με την ενσωμάτωση στο 99,7% έχει κατακτήσει το ποσοστό 40,79%. Ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07% και 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,46% και 41 έδρες, το ΚΚΕ 7,23% και 26 έδρες, και η Ελληνική Λύση 4,45% και 16 έδρες.

Σε θέση μάχης
Μετά το ισχυρό σοκ της συντριπτικής ήττας, απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τίθεται η επόμενη εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου. Γι’ αυτό τον λόγο και οι όποιες εσωκομματικές διεργασίες θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς. Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι οι δεξιές πολιτικές και η αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης κυβέρνησης και βέβαια, όπως τονίζουν, η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας. Χθες υπήρξε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, το πρωί της Δευτέρας. Έπεται συνέχεια με την συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής, την Πέμπτη, στο «Athenaeum InterContinental Athens Hotel», ενώ η συνεδρίαση θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στις 17:00. Θα προχωρήσει σε μία πρώτη ουσιαστική αποτίμηση του δύσκολου εκλογικού αποτελέσματος και βέβαια θα συζητηθούν οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να δοθεί η επερχόμενη εκλογική μάχη με στόχο την ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

Την ίδια ώρα με τον αέρα του νικητή, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται έτοιμα για την νέα εκλογική μάχη αν και όπως φαίνεται δεν προτίθενται να κάνουν και πολλά. Οι πληροφορίες λένε ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν θα στοχεύει στο να μην χάσουν ούτε μία ψήφο αλλά αντίθετα να αυξήσουν το ήδη μεγάλο ποσοστό τους κάποιες μονάδες, κρατώντας ωστόσο χαμηλούς τόνους .

Στην πραγματικότητα τα κυβερνητικά στελέχη επιθυμούν να παρακολουθούν από μακριά την αντιπαράθεση που όλα δείχνουν ότι θα ξεσπάσει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ενώ βασική επιδίωξη τους είναι να ενισχυθεί η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ώστε να μην υπάρξουν διαρροές προς τον κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές της 25 Ιουνίου.

Στο ΠΑΣΟΚ, το βάρος πέφτει στον σχεδιασμό και στη στρατηγική του για να υπάρχει μια νέα νικηφόρα πορεία, όπως λένε, στη νέα εκλογική αναμέτρηση και κύριος άξονας είναι ο στόχος του κόμματος να σταλεί στους πολίτες το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το αντίβαρο στη Νέα Δημοκρατία, ότι είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που μπορεί να ασκήσει αξιόπιστη δυναμική αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. 

topontiki.gr

Πηγή: madata.gr