Ένα απίστευτο αλαλούμ για το εάν λειτουργούσε ή όχι η τηλεδιοίκηση το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη επικρατεί ακόμη και σήμερα, 20 μέρες μετά το βράδυ που βύθισε τη χώρα στο πένθος και στοίχισε τη ζωή σε 57 αθώους συμπολίτες μας
Η κόντρα των κομμάτων για το δυστύχημα στα Τέμπη συνεχίζεται.

«Παρέλαβα μηδενικό παραδοτέο έργο», ανέφερε ο πρώην υπουργός μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στην επιτροπή Θεσμών, δείχνοντας τον σταθμάρχη που δεν έκανε αυτόματη χάραξη πορείας.

«Οι σταθμάρχες υποχρεωτικά πρέπει να χαράσσουν αυτόματα τη διαδρομή στον πίνακα τηλεδιοίκησης. Ο σταθμός της Λάρισας διέθετε τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης είναι εγκατεστημένο από το Νοέμβριο του 2022 και χρησιμοποιήθηκε έως τις 22:12 τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου. Άλλο τηλεδιοίκηση άλλο πίνακας χάραξης πορείας η απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη», ανέφερε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής

«Τηλεδιοίκηση είναι αυτό που ορίζεται στη σύμβαση 717. Όχι ο πίνακας που είδαμε, αλλά ένα υπερκείμενο κέντρο που έχει κεντρικό χειριστή και ελέγχει όλο το τμήμα με πολλούς σταθμούς», σχολίασε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να επισκεφτούν μαζί το σταθμό της Λάρισας για να τους δείξει πως λειτουργεί.

«Αν είστε διατεθειμένοι να πάμε να κάνουμε την αυτοψία όπως την έκανα εγώ ο ίδιος σας παρακαλώ να το καταθέσετε», δήλωσε ο νυν υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Επιμένετε στη χρήση του όρου; Εάν τον ανακαλείτε παίρνω πίσω τη χθεσινή μου δήλωση αλλά δεν ξαναχρησιμοποιήσετε τον όρο τηλεδιοίκηση», απάντησε ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

«Εγώ έχω μιλήσει σαφέστατα για τοπική τηλεδιοίκηση. Δεν προσπάθησαν να εξαπατήσω κανένα είπα ότι αφορά τρία χλμ. νότια και πεντέμισι βόρεια και δυνατότητα αυτόματης χάραξης. Συμφωνούμε σε αυτά;», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης.

«Η ενιαία Τηλεδιοίκηση Λάρισας που έλεγχε το τμήμα από Δομοκό μέχρι και Πλατύ, άρχισε σταδιακά να φθίνει και να υπολειτουργεί από το 2015 μέχρι που κατέπεσε εντελώς τα επόμενα χρόνια. Ενδιάμεσα όλη αυτή την περίοδο δεν κατέστη δυνατόν να αναταχθεί και να συντηρηθεί ώστε να λειτουργήσει εκ νέου»,  αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΣΕ Α.Ε.

Οι τόνοι ανέβηκαν και για το θέμα των ορίων ηλικίας.

Η κόντρα για το σύστημα τηλεδιοίκησης συνεχίζεται. Λειτουργούσε τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, λέει η ΝΔ. Εάν λειτουργούσε πλήρως η τηλεδιοίκηση δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

O σχεδιασμός επανεκκίνησης παραμένει ο ίδιος:

22 Μαρτίου με τον προαστιακό και,

1η Απριλίου με το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα –  Θεσσαλονίκη

Πηγή: madata.gr