Οι λάτρεις της δερματοστιξίας γνωρίζουν ότι μπορεί να χρειαστούν να υπομένουν επί ώρες επώδυνα τσιμπήματα προκειμένου να αποκτήσουν το αγαπημένο τους τατουάζ. Φανταστείτε τώρα όλη αυτή η διαδικασία να μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα επίθεμα του δέρματος το οποίο περιέχει μικροσκοπικές βελόνες και «χτυπά» το τατουάζ μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Αυτό επέτυχαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech), όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «iScience». Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ανώδυνα, αναίμακτα, χαμηλού κόστους τατουάζ τα οποία ο χρήστης μπορεί να εφαρμόσει μόνος του. Τα νέα τατουάζ μπορούν να έχουν πλήθος χρήσεων, από την ιατρική ως την εφαρμογή κοσμητικών τατουάζ.

Πιο εύκολα διαθέσιμα ιατρικά και κοσμητικά τατουάζ
 O επικεφαλής της μελέτης καθηγητής του Georgia Tech Μαρκ Πράουσνιτς κρατά το επίθεμα-τατουάζ (Georgia Tech)
«‘Συρρικνώσαμε’ τις βελόνες ώστε να είναι το τσίμπημα ανώδυνο, ωστόσο αυτές οι μικροσκοπικές βελόνες μεταφέρουν αποτελεσματικά το μελάνι του τατουάζ στο δέρμα» ανέφερε ο Μαρκ Πράουσνιτς, καθηγητής στη Σχολή Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και προσέθεσε:«Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε να καταστήσουμε πιο εύκολα διαθέσιμα τα ιατρικά αλλά και τα κοσμητικά τατουάζ».

Πολλές ιατρικές χρήσεις
Τα τατουάζ χρησιμοποιούνται στην ιατρική για την κάλυψη ουλών, για την καθοδήγηση των γιατρών που διεξάγουν σε ασθενείς με καρκίνο επαναλαμβανόμενες ακτινοβολίες αλλά και για την αποκατάσταση της εικόνας των μαστών μετά από μαστεκτομή. Εφαρμόζονται επίσης σε ασθενείς με νόσους όπως ο διαβήτης, η επιληψία ή οι αλλεργίες προκειμένου να επικοινωνούν στους θεράποντες γιατρούς τους την κατάσταση της υγείας τους.

Υπάρχουν ήδη στην αγορά κοσμητικά προϊόντα που βασίζονται σε μικροβελόνες – κυρίως για αντιγήρανση – ωστόσο η ανάπτυξη της τεχνολογίας των μικροβελόνων στα τατουάζ είναι νέα. Ο καθηγητής Πράουσνιτς, βετεράνος του πεδίου, μελετά τα επιθέματα με μικροβελόνες επί έτη με στόχο την ανώδυνη χορήγηση φαρμάκων και εμβολίων στο δέρμα χωρίς την ανάγκη υποδερμικών βελόνων.

Πιέστε και το τατουάζ είναι έτοιμο 
«Θεωρήσαμε ότι ήταν ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία των μικροβελόνων ώστε να γίνουν τα τατουάζ πιο εύκολα προσβάσιμα. Παρότι κάποιοι άνθρωποι αποδέχονται τον πόνο και τον χρόνο που απαιτούνται για να γίνει ένα τατουάζ, σκεφτήκαμε ότι άλλοι θα προτιμούσαν ένα τατουάζ που απλώς ο χρήστης το πιέζει επάνω στο δέρμα και δεν πονά καθόλου». 

Μικρότερες από έναν κόκκο άμμου
 Στο επίθεμα αυτής της φωτογραφίας οι μικροβελόνες περιέχουν πράσινο μελάνι (Georgia Tech)
Οι μικροβελόνες των ερευνητών του Georgia Tech είναι μικρότερες από έναν κόκκο άμμου και περιέχουν μελάνι τατουάζ σε διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη (συμπεριλαμβανομένου του μελανιού black-light το οποίο φαίνεται μόνο όταν εκτεθεί σε υπεριώδες φως) – οι μικροβελόνες βρίσκονται μέσα σε μια βιοδιασπώμενη μήτρα. Μέσω των μικροβελόνων το μελάνι εισάγεται στο δέρμα πολύ αποτελεσματικά. Με μια μόνο εφαρμογή στο δέρμα οι μικροβελόνες διασπώνται αφήνοντας το μελάνι μέσα σε λίγα λεπτά εντελώς αναίμακτα. Το επίθεμα με τις μικροβελόνες μπορεί να «χτυπήσει» τατουάζ που περιέχουν γράμματα, αριθμούς, σύμβολα ή και εικόνες, ανάλογα με τη διάταξη στην οποία τοποθετούνται οι μικροσκοπικές βελόνες. Ουσιαστικώς κάθε μικροβελόνα λειτουργεί ως πίξελ προκειμένου να δημιουργηθεί μια εικόνα σε οποιοδήποτε σχήμα ή μοτίβο.

Μόνιμη ή προσωρινή λύση ανάλογα με τα γούστα 
Η μελέτη έδειξε ότι τα ανώδυνα, γρήγορα τατουάζ μπορούν να διαρκέσουν επί τουλάχιστον ένα έτος ενώ είναι πιθανό να είναι και μόνιμα. Τα τατουάζ αυτά μπορούν επίσης να εφαρμοστούν με χρήση προσωρινού μελανιού για όσους δεν επιθυμούν μια μόνιμη λύση.

Και για τα ζώα 
Τα τατουάζ με μικροβελόνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κωδικοποίηση πληροφοριών στο δέρμα ζώων – όπως για παράδειγμα σχετικά με το αν το ζώο είναι στειρωμένο.

«Δεν είναι στόχος μας το να αντικαταστήσουμε όλα τα τατουάζ, τα οποία συχνά αποτελούν έργα απίστευτης ομορφιάς που δημιουργούνται από καλλιτέχνες της δερματοστιξίας» είπε ο δρ Πράουσνιτς και κατέληξε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε νέες εναλλακτικές για τους ασθενείς, τα κατοικίδια αλλά και τον κάθε άνθρωπο που θέλει ένα ανώδυνο τατουάζ το οποίο εφαρμόζεται εύκολα».

in.

Πηγή: madata.gr