Με το ρυθμό νέων λοιμώξεων, οι νέες λοιμώξεις απολείπουν ανοσία στους ανθρώπους πολύ ισχυρότερη στους εμβολιασμένους ειδικά με την 3η δόση και συνήθως ένα ποσοστό ανεμβολίαστων αποκτά ανοσία. Μέχρι το τέλος του  Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να είναι καλύτερα τα πράγματα, θα έχουμε ανοσοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί όποιο στέλεχος και εάν προκύψει θα είναι λιγότερο νοσογόνο και θνησογόνο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο Κοινωνία Ώρα MEGA για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.
Για την ενδεχόμενη παράταση των μέτρων μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως, για πρώτη φορά είχαμε περισσότερα εξιτήρια από ότι εισιτήρια στα νοσοκομεία. Τα μέτρα δεν είναι κάτι απλό. Όσο αφορά στην μουσική στην εστίαση είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση, αλλά στα νυχτερινά κέντρα είναι δύσκολο να συγκρατηθούμε και να μην έρθουμε σε επαφή.

Νόσηση και εμβόλιο
«Αυτός που έχει νοσήσει έχει πολύ καλή κάλυψη κάλυψη πολλώ μάλλον δε εάν έχε νοσήσει ενώ έχει εμβολιαστεί, διότι η μία δόση εμβολίου,  αναμνηστική δόση, είναι λιγότερο ισχυρή από μία κανονική νόσηση. Ο πλήρης εμβολιασμός είναι ισχυρότερος από πλευράς ανοσοποίησης σε σχέση με τη νόσηση αλλά ο πλήρης εμβολιασμός σημαίνει αυτή τη στιγμή 3 δόσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Ενώ, εάν έχω κάνει 2 δόσεις εμβολίου δεν έχω κάνει την 3η και νοσήσω, τότε η νόσηση είναι σαν την αναμνηστική δόση,  και ακόμη ισχυρότερη, άρα δεν έχω κάποιο λόγο να σπεύσε να κάνω την 3η δόση σε μικρό χρονικό διάστημα, το πιθανότερο είναι να μπορέσω να εμβολιαστώ με επικαιροποιημένο εμβόλιο», τόνισε.

«Όσο τα στελέχη του κορωνοϊού αλλάζουν, τόσο το εμβόλιο πρέπει να επικαιροποιείται. Όπως και το εμβόλιο της γρίπης επικαιροποιείται, έτσι θα γίνει και με αυτό», ξεκαθάρισε.

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος έκανε λόγο για εποχικό εμβόλιο, όταν και εφόσον, περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Πηγή: madata.gr