Τη σημασία και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στις συνθήκες της πρωτόγνωρης κρίσης του κορονοϊού ανέδειξε η σημερινή τηλεδιάσκεψη του στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με το δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε.Δ.Κ.Μ.), όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παρόμοιων συναντήσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φορείς της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

«Στη συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας και κατ’ επέκταση όλης της χώρας, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, προβλήματα τα οποία δυσκολεύουν στην εκπλήρωση του έργου τους. Σημαντικότερο από όλα είναι η οικονομική στενότητα επειδή, αφενός έχουν μειωθεί τα έσοδα αφετέρου έχουν αυξηθεί τα έξοδα. Επιπλέον υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές των εργαζομένων στις διάφορες δομές και τις δημοτικές επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό της ΠΕΔΚΜ στηρίζοντας το αίτημα των δημάρχων για σοβαρή οικονομική ενίσχυση, άμεση  καταβολή της επιδότησης για προγράμματα όπως το «βοήθεια στο σπίτι» και ενίσχυση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για τους δήμους.

Υποστηρίχτηκε επίσης πως η κρίση ανέδειξε την αξία που έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη για υποχρεωτικότητα του συστήματος της τηλεδιάσκεψης στους δήμους επειδή διαφορετικά παρατηρείται έλλειμμα δημοκρατίας.

Ετέθη επίσης το θέμα της εγκυκλίου, η οποία εξαιρεί τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου των δήμων από την επιδότηση, η οποία πρέπει να αλλάξει, όπως υποστήριξε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος αναδείχτηκε και η δέσμη των 70+1 προτάσεων που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της Δημόσιας Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, οι οποίες καλύπτουν τα περισσότερα από τα αιτήματα της ΠΕΔΚΜ», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Στην τηλεδιάσκεψη εκ μέρους της ΠΕΔΚΜ, πήραν μέρος ο πρόεδρος Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο αντιπρόεδρος, Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης –Συκεών και τα μέλη του δ.σ. Δημήτρης Νότας, δήμαρχος, Εμμανουήλ Παππά και Χρήστος Ζησάκος, δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης-Συκεών.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν οι συντονιστές των Ν.Ε. Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης και Παναγιώτης Ερμείδης αντίστοιχα, το μέλος της Κ.Ε., Κώστας Αμπατζάς, τα μέλη της γραμματείας Α΄ Θεσσαλονίκης, Στράτος Κερσανίδης και Αντώνης Χατζηδιαμαντής, οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης. Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμμελος.

Πηγή: thestival.gr