Με ζητούμενο την ανάδειξη του προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής στήθηκαν σήμερα οι κάλπες σε όλη τη χώρα για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κουμουνδούρου, από της 8 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι  έχουν προσέλθει 40.000 μέλη, παλιά και νέα. Ο αριθμός αυτός φέρνει χαμόγελα και αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο αριθμός προσέλευσης των νέων μελών είναι διπλάσιος από εκείνο των ήδη εγγεγραμμένο αριθμό μελών.

Ο Αλέξης Τσίπρας νωρίς το πρωί βρέθηκε στο Περιστέρι, όπου και ψήφισε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του και απεύθυνε νέο κάλεσμα συμμετοχής στους πολίτες για να στείλουν κι αυτοί το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πολύ μεγάλη προσέλευση στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόσο στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όσο και στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέχρι τις 14:00 έχουν ήδη ψηφίσει -σύμφωνα μόνο με τους εγγεγραμμένους στα τάμπλετ- 70.000 πολίτες στα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια, ενώ συνεχίζεται και η μαζική ροή εγγραφής νέων μελών.

 Είναι ενδεικτικό ότι η αναλογία παλιά με νέα μέλη είναι περίπου στο 1 προς 2. Δηλαδή τα νέα μέλη που προσέρχονται στις κάλπες είναι σχεδόν διπλάσια από τα μέχρι σήμερα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σημειώνεται ότι έως τις 12 το μεσημέρι, είχαν ψηφίσει 40.000 πολίτες. Με βάση την μέχρι τώρα συμμετοχή, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός στις κάλπες θα είναι με βεβαιότητα επταψήφιος, θα υπερβεί δηλαδή τα 100.000 μέλη.

Αλέξης Τσίπρας: Οι πολίτες σήμερα παίρνουν στα χέρια τους τον ΣΥΡΙΖΑ και αύριο τις τύχες της χώρας

«Κυριακή της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη σημερινή εκλογική διαδικασία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έδωσε ξεκάθαρα το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής. Όπως υπογράμμισε η σημερινές εκλογές δεν αφορούν μόνο στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και το μέλλον της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε γύρω στις 9:30 το πρωί της Κυριακής στο Δημαρχείο Περιστερίου, και εξερχόμενος από το σημείο προέβη σε δήλωση για τη σημερινή διαδικασία.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μια σημαντική, μια σπουδαία μέρα για τη δημοκρατική παράταξη του τόπου μας. Θα έλεγα ότι είναι η Κυριακή της δημοκρατίας. Μια γιορτή συμμετοχής που μπορεί να εμπεδώσει στον τόπο μας, να δυναμώσει και να εμπεδώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής», σημείωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Σε πάνω από 1.000 σημεία σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο έως την Γαύδο και από την Κέρκυρα ως το Καστελόριζο, παντού, τμήματα εκλογικά έχουν στηθεί για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, γιατί δεν είναι μόνον η εκλογή του προέδρου, αλλά της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλουμε αυτή η διαδικασία να μην αφορά μονάχα τα εσωτερικά μας –που για μας όντως είναι μια πρωτόγνωρη δοκιμασία και θα μας δυναμώσει πολύ- αλλά να αφορά στο μέλλον αυτού του τόπου».

Εν συνεχεία απηύθυνε κάλεσμα σε όλους του πολίτες να ψηφίζουν και έστειλε πολιτικό μήνυμά ενόψει… εθνικών εκλογών: «Καλούμε σήμερα στις κάλπες μας κάθε δημοκρατικό πολίτη να έχει μια ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα δυνατό, να ακουστεί η φωνή του. Κάθε νέα και νέο, εργαζόμενους που όλα αυτά τα χρόνια βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, συνταξιούχους που είδαν να στερούνται οι δυνατότητές τους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες, όλους να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, ένα μήνυμα πολιτικής αλλαγής για να επισπευσθούν οι πολιτικές εξελίξεις και να έρθει εκείνη η ώρα που θα σημάνει μια διαφορετική πορεία για τον τόπο και το λαό μας. Με στήριξη της κοινωνίας, στήριξη των αδύναμων».

«Σήμερα καλούμε τους πολίτες να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους, ώστε αύριο να πάρουν τις τύχες της χώρας στα δικά τους χέρια», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις 8 άνοιξαν οι κάλπες

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευελπιστεί ότι η εσωκομματική διαδικασία αυτή θα αποτελέσει ένα πολιτικό γεγονός το οποίο θα δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η διαδικασία διεξάγεται με την υποστήριξη εταιρείας πληροφορικής σε περίπου 1.000 εκλογικά τμήματα στη χώρα.

Σε κάθε εκλογικό κέντρο υπάρχουν δύο κάλπες μία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ δημιουργήθηκαν εκλογικά τμήματα που θα διαθέτουν μόνο κάλπη για την εκλογή Προέδρου. Η ψηφοφορία σύμφωνα με τις εγκυκλίους της εφορευτικής επιτροπής θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ με δυνατότητα παράτασης εφόσον υπάρχει μεγάλη προσέλευση.

Η διαδικασία

Στην εκλογή προέδρου μπορούν να πάρουν μέρος όσοι εγγραφούν ως μέλη του κόμματος από 15 ετών και πάνω ακόμη και εκείνη την ημέρα της ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα. Όσοι είναι ήδη μέλη έχοντας εγγραφεί έως τις 21/3 στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. πχ μέλος οργάνωσης Αττικής μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της Αττικής. Όσοι έχουν εγγραφεί ως μέλη από τις 21/3 κι έπειτα ή πρόκειται να εγγραφούν την Κυριακή- επειδή θα ψηφίσουν μόνο για Πρόεδρο- μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας της χώρας. Να σημειωθεί ότι στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν φόρμες, δηλαδή αιτήσεις εγγραφής μέλους οι οποίες μπορούν να συμπληρώνονται επί τόπου και να γίνονται αυτομάτως αποδεκτές από μέλος της εφορευτικής επιτροπής που θα χειρίζεται και το τάμπλετ της ψηφοφορίας.

Τα περίπου 61.600 μέλη που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έως τις 21/3 καλούνται να ψηφίσουν για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στο σύνολο 300. Σημειωτέον πως οι υποψήφιοι της τελικής λίστας είναι 728. Όσοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια έχουν οριστεί εκλογική τμήματα τα οποία μπορεί κανείς να τα αναζητήσει από τις ιστοσελίδες τoυ ΣΥΡΙΖΑ (syriza.gr) της Αυγής και του left.

Oι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας , άδεια διαμονής, visa ή μπλε βεβαίωση.

Πόσους σταυρούς βάζει ο κάθε ψηφοφόρος

Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς προτίμησης. Για την Αττική μπορούν να μπουν έως και 45 σταυροί, για την Κεντρική Μακεδονία έως και 11, για τη Δυτική Ελλάδα έως και 6, για την Κρήτη έως και 5, για τη Θεσσαλία έως και 4, για την Πελοπόννησο έως και 5, για την Ήπειρο έως και 3, για τη Δυτική Μακεδονία έως και 3, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έως και 3, για την Στερεά Ελλάδα έως και 3, για το Νότιο Αιγαίο έως και 2 σταυροί, για το Βόρειο Αιγαίο έως και 2 σταυροί και για τα Ιόνια νησιά έως και 2 σταυροί. Για το Εξωτερικό έως και 1 σταυρός.

Τα μέλη εξωτερικού

Οι εκλογές των μελών εξωτερικού διεξάγονται με ειδικό πληροφοριακό σύστημα με την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν σταλεί στις οργανώσεις μελών εξωτερικού.

Καταβολή 3 ευρώ για την εκλογική διαδικασία

Για την συμμετοχή κάθε μέλους στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 3 ευρώ. Από την συνδρομή απαλλάσσονται οι άνεργοι και οι νέοι ηλικίας έως και 30 χρονών. Για το ψηφοδέλτιο της εκλογής Προέδρου ο φάκελος θα είναι λευκός και δεν είναι απαραίτητος ο σταυρός στο όνομα του υποψηφίου, ενώ για την Κεντρική Επιτροπή ο φάκελος θα φέρει πάνω το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) συγκροτείται από 11 μέλη με πρόεδρο τον καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς και πού ψηφίζεις

Στην εκλογή προέδρου μπορούν να συμμετάσχουν όσοι πολίτες είναι άνω των 15 ετών και έχουν εγγραφεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έστω και πέντε λεπτά προτού ψηφίσουν. Για τους άνεργους και τους νέους έως 30 ετών δεν προβλέπεται η καταβολή δύο ευρώ για συμμετοχή στην ψηφοφορία. Όσοι είναι ήδη μέλη και έχουν εγγραφεί έως τις 21/03 στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Όσοι έχουν εγγραφεί ως μέλη μετά τις 21/03 ή πρόκειται να εγγραφούν την Κυριακή, επειδή θα ψηφίσουν μόνο στην κάλπη του Προέδρου μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο οποιασδήποτε περιφέρειας της χώρας. Στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν αιτήσεις εγγραφής για να συμπληρωθούν εκείνη τη στιγμή.

Πηγή: madata.gr