Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Oι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, την ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας για μία ακόμα φορά κάνοντας αναφορά πλέον ξεκάθαρα στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Ρωσία, καθώς εξαπολύει επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και στοχεύει πολιτικές εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο

«Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να προβλέψουν αμέσως ασφαλείς οδούς προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις»
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τη Ρωσία να εγγυηθεί επειγόντως την ασφαλή διέλευση των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε όλες τις άλλες εμπόλεμες ζώνες, «προς προορισμό της επιλογής τους», να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους, να επιτρέψει αδιάλειπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Προτρέπει επίσης τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ).

Στον ενεργειακό τομέα, ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μια σημαντική συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

 Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λόγω του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

 Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην ΕΕ τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια πρόσθετα κυβικά μέτρα του καυσίμου – γνωστού ως LNG – μέχρι το τέλος του έτους. Το μπλοκ έχει ήδη δηλώσει ότι θα μειώσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει αύξηση των εισαγωγών και παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας. Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

Πηγή: madata.gr