Σημαντική μέρα η σημερινή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις σχέσεις της με την Ρωσία και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία θα παραστεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Παρέμβαση θα κάνει μέσω  τηλεδιάσκεψης  και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Επίσης σήμερα θα συνεδριάσουν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με το ταξίδι τους αυτό  θέλει να αποδείξει ότι δεν έχει εξαντληθεί η διεθνής εργαλειοθήκη των κυρώσεων και ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ανατολική του πτέρυγα.
Έχει ως στόχο την ευθυγράμμιση της στάσης της Δύσης στη Ρωσία και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Μόσχα, κάτι που όπως φαίνεται δεν βρίσκει σύμφωνη όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα, ιδίως σε ενεργειακά ζητήματα.

«Ο (Ουκρανός) πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος επίσης δήλωσε πως Ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε»,

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

Τη σημερινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν η σύνοδος κορυφής της G7 στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για την σύνοδο στις Βρυξέλλες.

«Περιμένουμε σημαντικά μέτρα, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της G7», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας.Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν χθες Τετάρτη πράσινο φως για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θα συνεχίσει θα υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά «στον ουκρανικό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα βρεθούν στο επίκεντρο και των δύο συνόδων.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, στήριξη η οποία εκφράστηκε εμπράκτως από την πρώτη στιγμή με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό.

Πηγή: madata.gr