Με μια ακόμη συγγνώμη από τον πρωθυπουργό, το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα εκτονώσει το κλίμα οργής που υπάρχει στην κοινωνία εξ’ αιτίας της μεγάλης ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πολίτες στην κακοκαιρία Ελπίδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να παραδεχθεί ότι έγιναν σοβαρά λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες πολίτες.

Ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στο έργο της Πολιτικής Προστασίας λέγοντας ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά επισημαίνοντας ωστόσο ότι παρόλα αυτά έχουν γίνει κάποια σοβαρά βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ακραίων γεγονότων.

Θα επισημάνει ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναλάβει τις ευθύνες της όταν υπάρχουν αλλά στον χρόνο που χρειάζεται  και θα τονίσει ότι η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων υπερβαίνει τα πρόσωπα και έχει να κάνει κυρίως με την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων.

Προφανώς η αναφορά αυτή έχει επεξηγηματικό χαρακτήρα καθώς πολλοί περίμεναν ότι αν μη τι άλλο κάποιος υπουργός της κυβέρνησης θα έπρεπε να αναλάβει εμπράκτως τις ευθύνες για την κακή διαχείριση της κακοκαιρίας. Άλλωστε πολλοί μέσα στη κυβέρνηση είχαν στρέψει το βλέμμα τους στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό κ. Τουρνά.

Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι την συγκειμένη στιγμή δεν πρόκειται να πάρει αποφάσεις καθώς έτσι θα αποδυνάμωνε και το βασικό αφήγημα ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία ήταν ακραία και δεν υπήρχε παρόμοια εμπειρία.

Η κυβέρνηση πάντως επιχείρησε να διαχειριστεί και πάλι την κατάσταση επικοινωνιακά καθώς κάποια στιγμή την Δευτέρα το βράδυ τα πράγμα έμοιαζαν να έχουν ξεφύγει εντελώς.Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό και στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και δεκάδες περιοχές χωρίς ρεύμα.

 Έτσι σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος επάνω σε τρεις άξονες.

1) Την απόλυτη ευθύνη για το μπάχαλο στην Αττική οδό την έχει μόνο η εταιρεία και κανείς άλλος έστω και αν –ήταν ο κ. Στυλιανίδης–εκείνος που επέμενε τα βαρέα οχήματα να κυκλοφορήσουν την Δευτέρα στην Αττική οδό. Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε γνωστό μάλιστα ότι με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δοθούν 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο οδηγό.

Κάτι ανάλογο έγινε και με τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπου εκεί οι πολίτες πήγαιναν και έρχονταν στην Θεσσαλονίκη για 16 ώρες –εγκαταλελειμμένοι στο έλεος του Θεού– ενώ ένα τρένο τράκαρε. Σε αυτή την περίπτωση οι ταλαιπωρημένοι πολίτες θα πάρουν 1.000 ευρώ.

2) Το δεύτερο που έκανε η κυβέρνηση ήταν να ρίξει τις ευθύνες στην ΕΜΥ για την όχι και τόσο ακριβή ενημέρωση της. Δηλαδή οι μετεωρολόγοι είχαν πει ότι θα ερχόταν σφοδρή κακοκαιρία με χιονοπτώσεις αλλά δεν είχε πει ότι αυτή θα ερχόταν στις 11 το πρωί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε μάλιστα ότι «η πραγματικότητα είναι ότι ξεπεράστηκαν οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν. Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο. Ήρθε με σφοδρότητα, πολύ νωρίτερα και δημιούργησε τα προβλήματα με βασικό και καίριο την αδυναμία λειτουργίας ενός μεγάλου δρόμου, της Αττικής Οδού, που παρέλυσε τελείως».

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς δεν άφησε αναπάντητους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι είχε έγκαιρα ενημερώσει.

«Σχετικά με τη χρονική έναρξη της κακοκαιρίας οι προγνώσεις της ΕΜΥ ήταν ακριβείς τόσο στις επίσημες προγνώσεις στην ιστοσελίδα της, όσο και στις σχετικές συσκέψεις στη ΓΓΠΠ, όπου μετείχα και, φυσικά δεν εκπροσωπούσα τον εαυτό μου, αλλά ολόκληρη την ΕΜΥ ως υπηρεσία. Στην προχθεσινή σύσκεψη μελετώντας Online τα δεδομένα, τα οποία προέβαλα και σε όλους τους συμμετέχοντες, τόνισα ότι η κακοκαιρία στην Αττική τελικώς θα ξεκίναγε νωρίτερα, απ’ ότι έδειχναν τα πρώτα στοιχεία που αρχικά τους είχα παρουσιάσει από το σχετικό Powerpoint. Συνεπώς όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε», ανέφερε με νόημα.

3) Το θέμα από το οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να πάρει αποστάσεις ήταν το κλείσιμο των κεντρικών οδικών αρτηριών της πρωτεύουσας ρίχνοντας μάλιστα τις ευθύνες στον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Η Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ παρουσίασε μάλιστα τον περιφερειάρχη να λέει ότι η περιφέρεια είναι σε ετοιμότητα και παράλληλα έδειχνε πλάνα από την ταλαιπωρία των πολιτών.

Πληροφορίες που διέρρευσαν από το κυβερνών κόμμα έλεγαν μάλιστα ότι ο Γιώργος Πατούλης δεν θα έχει την στήριξη της ΝΔ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

.topontiki.

Πηγή: madata.gr