Συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς είχε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Βερολίνο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με τον Καγκελάριο της Γερμανίαςγια την τουρκική προκλητικότητα αλλά και για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βερολίνο, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα, η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συχνότητα των επαφών υψηλού
επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη στην καταδίκη της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αναφερόμενη στην Τουρκία, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την πάγια θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία το μόνο μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών είναι ο διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο και δήλωσε ότι η χώρα μας εκτιμά ιδιαιτέρως τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές απειλές, οι οποίες συνδυάζονται με μια εμπρηστική ρητορική σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ως προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή τους προοπτική, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε.

Η κυρία Σακελλαροπούλου κατέστησε επίσης σαφές ότι για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και η αποφυγή της εργαλειοποίησής του.

Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη διεξαγωγή σχετικού διαλόγου.

Νωρίτερα, η κυρία Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου.

πηγή: newsit.gr

Πηγή: madata.gr