Τον έντονο προβληματισμό τους για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν κατά την επικείμενη οικονομική ύφεση και την απογοήτευσή τους για τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, εξέφρασαν ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της εστίασης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά από βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και συνομιλία με καταστηματάρχες και εργαζόμενους, είχε συνάντηση με ανθρώπους από τον χώρο της εστίασης.

Βόλτα του Αλ. Τσίπρα στο κέντρο της Αθήνας για συνομιλία με καταστηματάρχες και εργαζόμενους

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, οι τελευταίοι συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι, σε κλειστό λόγω περιοριστικών μέτρων μπαρ στη στοά της οδού Βουλής, όπου του περιέγραψαν την κατάσταση την οποία βιώνουν με ιδιαίτερα μελανά χρώματα. «Δεν ξέρουμε αν θα ανοίξουμε και όταν θα ανοίξουμε δεν ξέρουμε αν θα επιβιώσουμε», σημείωσαν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα.

«Σε δύο εβδομάδες ανοίγουμε και δεν ξέρουμε πώς θα γίνει», τόνισαν. «Μπερδευόμαστε μεταξύ μας, δεν είχαμε κανένα πακέτο ενιαίο για να μπορούμε να κάνουμε ένα στοιχειώδες πλάνο για το χειρότερο και καλύτερο σενάριο», πρόσθεσαν, επισημαίνοντας τη σύγχυση που επικρατεί σε κύκλους της κυβέρνησης.

Παράλληλα, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους κάνοντας σύγκριση των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα με τα μέτρα που λαμβάνονται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά πως ήδη νιώθουν φτωχοί συγγενείς, αφού, όπως έλεγαν, βρίσκονται σε μια Ευρώπη που δίνεται πακτωλός χρημάτων στα μαγαζιά, όπως στη Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο. Ένας εκ των επιχειρηματιών σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κι εγώ λέω τι έχω πάρει; 800 ευρώ; Έχω πνιγεί και στο δίκιο μου και στα χρέη μου».

Ένας άλλος σημείωσε πως «υπάρχουν μαγαζιά που δεν θα ανοίξουν, τα μικρά χειμερινά έχουν τελειώσει», ενώ κάποιος από τους επιχειρηματίες της οδού Κολοκοτρώνη, με τον οποίο είχε μια σύντομη συνομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τη συνάντηση, του είπε: «Είμαστε σαν το αυγό ανάμεσα σε δυο λιθάρια, είμαστε έτοιμοι να λιώσουμε».

Όπως μετέφεραν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τόνισαν τη σημασία που είχε για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τόσο ο κλάδος της εστίασης, όσο και ο κλάδος του τουρισμού. Απαντώντας, ο Α. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως αν αυτοί οι κλάδοι κάνουν βουτιά, θα έχει τεράστια επίπτωση στο ΑΕΠ και θα συμπαρασύρει κι άλλους κλάδους.

Κατά τη συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε από την πλευρά του, ότι από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε «να μην επιδοτηθεί η αναστολή των συμβάσεων, άλλα η εργασία και οι μισθοί». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητά επιδότηση της εργασίας με παράλληλη απαγόρευση των απολύσεων, ώστε να ελαφρυνθούν και οι επιχειρηματίες, γιατί «δεν πρέπει να φτάσουμε ξανά σε ανεργία του 2013, για να μη μιλάμε πλέον για μια χαμένη γενιά».

Για την επόμενη ημέρα μετά την καραντίνα, υπογράμμισε πως η ελληνική οικονομία θα πρέπει να εστιάσει στο πώς θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, με ποια πρωτόκολλα και ποια διευκόλυνση. Ζήτησε ακόμα να υπάρξει συμπλήρωση ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, καθώς και ενίσχυση της εργασίας. Έκανε λόγο για μείωση του ΦΠΑ στο 6% και ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης με όρους και κριτήρια, καθώς και μικροπιστώσεις για τους επιχειρηματίες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το δίλημμα είναι αν πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση ή αν θα αφεθεί στην «ανοσία της αγέλης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε επίσης τη μεγάλη διαφορά της ελληνικής κυβέρνησης και των υπόλοιπων χωρών σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων και θύμισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», που ανάμεσα σε άλλα περιελάμβανε την επιδότηση της εργασίας με 7 δισ. και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δισ. για ενοίκια, έξοδα κίνησης κλπ.

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, καθώς οι επαγγελματίες καλούνται να την πληρώσουν το 2020 εν μέσω πανδημίας και κρίσης με βάση όμως τα εισοδήματα του 2019.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών ανέφεραν πως θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για τα ενοίκια, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί ακόμα και περιστατικά με ιδιοκτήτες που είτε απειλούν με εξώσεις μετά το lockdown, είτε συζητούν αυξήσεις ενοικίων, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Ως εκ τούτου ανέφεραν το αίτημά τους για διαγραφή ενοικίων και ασφαλιστικών εισφορών με μορφή επιδότησης. Επίσης, αναφέρθηκαν στις αντιφάσεις σχετικά με την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, διερωτώμενοι σχετικά με take away ποτά: «Απαγορεύεται η κατανάλωση ποτών σε δημόσιους χώρους; Έχουμε ποτοαπαγόρευση;».

Επιπλέον ανέφεραν σχετικά με τη ΔΕΗ, ότι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα νέων διακανονισμών χωρίς την προκαταβολή του 30% του χρέους.

Εξάλλου, όπως ενημέρωσαν αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας, πριν τη συνάντηση με τους ανθρώπους της εστίασης, είχε την ευκαιρία να περπατήσει στην περιοχή γύρω από την πλατεία της Αγίας Ειρήνης και να συζητήσει για τις αγωνίες καταστηματαρχών και εργαζομένων της περιοχής και, γενικότερα, με κόσμο που επί δεκαετίες εργάζεται στους γύρω δρόμους, σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και αυτοί με τη σειρά τους ανέφεραν την απογοητευτική κατάσταση της κίνησης στην αγορά μετά το τέλος του lockdown. «Είμαστε νέκρα», «δεν έχουμε τη δουλειά που περιμέναμε», «η οικονομία πάτωσε», ήταν μερικές από τις φράσεις με τις οποίες οι επιχειρηματίες περιέγραψαν την κατάσταση, όπως τις μετέφεραν οι κομματικές πηγές.

Ένας από αυτούς, περιγράφοντας την οδυνηρή εικόνα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι η τέταρτη γενιά στο μαγαζί από το 1935 που άνοιξε και ότι για πρώτη φορά έκλεισε τόσο μεγάλο διάστημα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κοινή ήταν η αντίληψη ότι θα πρέπει να πέσουν λεφτά στην αγορά για να συγκρατηθεί η ύφεση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε σε μια συνομιλία του πως άμα φοβόμαστε να ρίξουμε λεφτά στην αγορά γιατί μπορεί να έρθουν τα χειρότερα, τελικά είναι σίγουρο πως θα έρθουν τα τρισχειρότερα.

Πηγή: thestival.gr