Σφοδρή σύγκρουση γύρω από το ζήτημα της κάλυψης των ανασφαλίστων είχαν στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό.

Οι δυο άνδρες διεκδίκησαν για τα κόμματά τους την πατρότητα της πρωτοβουλίας για την κάλυψη των ανασφαλίστων, ωστόσο οι τόνοι ανέβηκαν με αποτέλεσμα επί αρκετή ώρα οι δυο πλευρές να αλληλοκατηγορούν αλλήλους για πρωτοβουλίες με ιδεολογικά κίνητρα. 
 Με υπουργικές αποφάσεις του Άδωνη Γεωργιάδη το 2014 καλύφθηκαν οι ανασφάλιστοι. Η Νέα Δημοκρατία τους κάλυψε και αυτό σας ενοχλεί είπε ο  κ.Πλεύρης  απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε: Ηρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλαξε το νόμο. Δώσατε την δυνατότητα σε όσους παράνομα βρίσκονταν στην χώρα να νοσηλεύονται επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους. Οι παράνομοι μετανάστες είχαν την δυνατότητα να έχουν έκτακτη εισαγωγή στα νοσοκομεία. Εσείς δώσατε την δυνατότητα να κάνουν και τακτικές επισκέψεις. Άνθρωποι που κατοικούσαν στις γειτονικές χώρες έρχονταν για επεμβάσεις στην Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα. Με τα λεφτά των φορολογούμενων κάνατε κοινωνική πολιτική και μας φωνάζετε για ρατσισμό και ξενοφοβία» .

 Απαντώντας ο κ. Ξανθός τόνισε ότι ο  νόμος της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ «δεν παρείχε φροντίδα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά αλλά κατά 95% σε Έλληνες πολίτες» και πως αυτός «ο θεσμός μετά το νόμο του 2016 συρρικνώθηκε». «Βοά η κοινωνία για την πελατειακή σας νοοτροπία. Δεν μπορεί να έρχεστε εδώ και να λέτε ανερυθρίαστα τόσα ψέματα. Η ρύθμιση ανασφάλιστους έγινε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η υπουργική απόφαση Γεωργιάδη συσσώρευσε κόσμο στις τριμελείς επιτροπές για να σας παρακαλούν.  Ζητούσατε την ψήφο τους για να χειρουργηθούν στα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «την περίοδο Σαμαρά Βενιζέλου οξύνθηκε η υγειονομική φτώχεια στη χώρα. Γιγαντώθηκε ο θεσμός των κοινωνικών ιατρειών και κοινωνικών φαρμακείων, τα όποια δεν παρείχαν φροντίδα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά αλλά κατά 95% σε έλληνες πολίτες. Αυτός ο θεσμός μετά το νόμο 2016 συρρικνώθηκε. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται η κάλυψη. Υπάρχει και ο δείκτης της υγειονομική ανισότητας. Στο πικ των μνημονίων, το 2015 ήταν στο 14,5%. Εμείς το 2019 το παραδώσαμε στο 8%. Αυτό είναι αριστερή και προοδευτική πολιτική».

Στη συζήτηση παρενέβη και η  κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου λέγοντας: «Το ΕΣΥ το έφτιαξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και χωρίς ρουσφέτια οι πολίτες μπόρεσαν να έχουν δωρεάν φροντίδα υγείας. Έστω και όψιμα κ.  Ξανθέ θυμάστε ότι δεν ήταν τελικά το ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψε την χώρα. Ευτυχώς που το θυμάται και η ΝΔ».

Πηγή: madata.gr