Μετά την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, στην Αθήνα φοβούνται πιθανές νέες προσφυγομεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια.

Για τον λόγο αυτό οι δύο υπουργοί επισκέπτονται σήμερα τον Έβρο. Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί θα επισκεφτούν σειρά φυλακίων κατά μήκος του ποταμού, θα επισκεφτούν το συντονιστικό κέντρο της Αστυνομίας στην Ορεστιάδα αλλά και την έδρα της 12ης Μεραρχίας Πεζικού.

Ήδη, έχουν εντατικοποιηθεί όλα τα αποτρεπτικά έργα, όπως οι εργασίες του Φράχτη, ενώ χρησιμοποιούνται διάφορα εναέρια μέσα για επιτήρηση του χώρου. Παράλληλα, υπάρχει στοχευμένη ανάκληση αδειών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όλος ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα, για το ενδεχόμενο «έκρηξης» προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται λίγοιθ πρόσφυγες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ωστόσο, ο κύριος όγκος προσφύγων που ανέρχεται σε 500-600 χιλιάδες, βρίσκεται σε χώρες πέριξ του Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή.

Σημειώνεται ότι στον θαλάσσιο χώρο έντονη είναι και η παρουσία των σκαφών της Frontex.

Πάντως, οι Έλληνες επιτελείς εκτιμούν ότι το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών θα πέσει στα νησιά, καθώς εκεί είναι πιο δύσκολο να υπάρξει αποτροπή.

Πηγή: madata.gr