Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν δυναμιτίζουν το κλίμα με την Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος με εμμονικό τρόπο επιτέθηκε ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ προκάλεσε τους Έλληνες να μάθουν ιστορία για να μην πάθουν ό,τι και οι παππούδες τους πριν από 100 χρόνια στη Μικρά Ασία. Την ίδια στιγμή τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και απροκάλυπτα λένε ότι 9 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ανάμεσά τους η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, ανήκουν στην Τουρκία.
Νέα επίθεση στην Ελλάδα αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από εκδήλωση για τη νεολαία στο Βαν.

«Τα νησιά είναι δανεικά στην Ελλάδα από τη Συνθήκη της Λωζάνης»
Πατώντας πάνω στην ανάποδη ανάγνωση των συνθηκών των Παρισίων και της Λωζάνης, την οποία κάνει η επίσημη τουρκική διπλωματία, η Γενί Σαφάκ βλέπει ως απειλή τα 22 οπλισμένα νησιά και η Μιλλιέτ κάνει το επόμενο βήμα και γράφει ότι τα νησιά είναι δανεικά στην Ελλάδα από τη συνθήκη της Λωζάνης.

Απηχώντας στο υπερθετικό βαθμό τον επίσημο τουρκικό αναθεωρητισμό, φτάνουν στο σημείο να θεωρούν ότι βάσει των συνθηκών η Τουρκία μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει ακόμη και την κυριαρχία 9 νησιών όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος γιατί στην Ελλάδα έχει απλώς παραχωρηθεί το δικαίωμα της χρήσης τους.

Προσχεδιασμένο θερμό επεισόδιο «βλέπουν» οι αναλυτές
Προσχεδιασμένο θα είναι ένα θερμό επεισόδιο αν γίνει, εκτιμούν αναλυτές.

Στον αέρα, οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου δεν είναι κάτι καινούργιο.

Το νέο ποιοτικό στοιχείο που έχει, ωστόσο, προστεθεί είναι εκείνο των παραβιάσεων και τα σαββατοκύριακα και η χρήση και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αυτό το σκοπό.

208 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά από την 1η Ιουνίου
Χαρακτηριστικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι το γεγονός πως από την αρχή Ιουνίου έχουν σημειωθεί 208 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, με τους Τούρκους χειριστές να προτιμούν το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το όποιο σενάριο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ετοιμάζουν μια σειρά από ασκήσεις όλο το καλοκαίρι.

Το φθινόπωρο η άσκηση «Μέδουσα»
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα απαντά στο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Η Ελλάδα προγραμματίζει σειρά ασκήσεων για όλο το καλοκαίρι, με την αμέσως επόμενη να γίνεται αύριο στην περιοχή μεταξύ Αστυπάλαιας και Ρόδου, και μετά από αυτήν έχει προγραμματιστεί άσκηση στις 16 του μήνα στον Άη Στράτη.

Επίσης, Ελλάδα και Αίγυπτος ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για την άσκηση «Μέδουσα 12» που θα γίνει το φθινόπωρο.

Πηγή: madata.gr